Spárgás csirkemell
4 csirkemellfilé (kb. 60 dkg), 12 leforrázott
zöld spárga, olaj, só, bors
A megformázott csirkemellet felszúrjuk és három darab spárgát belecsúsztatunk a nyílásba, úgy, hogy a fejek
legyenek kívül. Fűszerezzük, majd olajon megkérgesítjük a hús külsejét és sütőben készre sütjük.
Parajos burgonya-főzelék
40 dkg burgonya, 10 dkg bébiparaj,
5 dkg vaj, 2 dl tejszín, 2 gerezd fokhagyma,
5 dkg póréhagyma, 1 csokor
petrezselyemzöld, só, bors
A burgonyát feldaraboljuk, a karikákra vágott póréval együtt vajon megforgatjuk, majd nagyon rövid lében pároljuk. Amikor a burgonya megpuhult, hozzátesszük a zúzott fokhagymát, a leveles parajt és a tejszínt. Összeforraljuk a vágott petrezselyemmel együtt.
Tálalás
A főzeléket tányérra helyezzük, és mellé tesszük a felszeletelt csirkemelleket.
Tudtad a spárgáról?
A zöld spárga íze a zöldborsóéra emlékeztet, míg a halványítotté inkább a retek, a karalábé ízére. Úgy a zöld spárgára, mind a fehérre igaz: addig jó, míg nem nyílik ki a feje.
Az Asparagusban mutatták ki először azt az aminosavat, amelyet a növényről aszparaginnak neveztek el.
Magyarországon a tengelici spárga a leghíresebb, sokszor nemzetközi árverésen kel el. Komoly érdeklődés van iránta. És nem csak mint zöldség. A Brill pálinkamanufaktúra 2010-ben a rangos Destillata megmérettetésen spárgapárlatával nyert aranyérmet.
A spárgának viszonylag jelentős a folsav-, a C-vitamin- és a bétakarotin-tartalma. Mivel természetes vízhajtó hatású, teaként méregtelenítő, lúgosító kúraként ihatjuk. Egy púpozott evőkanál finomra aprított spárgára forró vizet öntünk, és tíz percig állni hagyjuk.
Az orvoslásban már az ókori görögök és a kínaiak is bevetették. Aztán az ókortól fogva afrodiziákumként tekintettek rá: talán az alakja miatt lett az, s ezért száműzték a középkorban a zárdák asztaláról. Ekkoriban egyébként már szinte minden nyavalya ellen bevetették a spárgát: alkalmazták fogfájáskor, és méhcsípésre is – a sok évezredes tapasztalat mégis azt mutatja: legjobban úgy használ, ha megesszük.
SZÖVEG: LÁSZLÓ DÓRA FOTÓ: SEBESTYÉN LÁSZLÓ RECEPT: KECSKEMÉTI KRISZTIÁN ÉS KOVÁCS SÁNDOR
Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.
otthon.hu © 2019 – minden jog fenntartva
Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek