Hozzávalók
70 dkg lazacfilé, 30 dkg borsó, 3 dkg krémsajt, fél csokor tárkony, 8 dkg vaj, 1 dl fehérbor, 1 fej salottahagyma, egész bors, 2 tojássárgája, 1 ek. tárkonyecet, 0,2 dl szőlőmagolaj, citromlé, olívaolaj, só
A lazacfilét kiszálkázzuk, felszeleteljük, sózzuk, és erős lángon, kevés olívaolajon serpenyőben körbepirítjuk. A zöldborsót leforrázzuk sós, enyhén cukros vízben. A felét egészben hagyjuk, a másik felét összeturmixoljuk a krémsajttal, a tárkony felével és a vaj negyedével. A pürét ezután sűrű szitán átszűrjük. A mártáshoz a maradék vajat írótlanítjuk, de készíthetjük barna vajjal is. A fehérbort felforraljuk, hozzáadjuk a szeletelt hagymát, a tárkonyecetet, a szőlőmagolajat, pár szem egész borsot, és a negyedére redukáljuk. Leszűrjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, és vízgőz felett habüstben verni kezdjük. Ha megemelkedett és habos az állaga, lassan hozzácsurgatjuk a megtisztított vajat és a többi apróra vágott tárkonylevelet. Sóval és kevés citromlével ízesítjük.
Sózás helyett szerencsésebb sóoldatba áztatni a halakat. Jobban átjárja a só, és nem történik meg, hogy elsózzuk vagy íztelen lesz az étel. Íme az arányok: 1 liter vízhez 5 dkg sót adva 5%-os sóoldatot kapunk. Elég fél óráig áztatni a halat.
fotó: KAUNITZ TAMÁS, BURGER BARNA recept: KANÁSZ LÁSZLÓ, NYÍRI SZÁSA, GYURIK GÁBOR
Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.
otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva
Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás Játékszabályzat