Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

A frissítő kávé

A világon több mint egymilliárd csésze kávé fogy el naponta. Egyesek a kotyogósra, mások a kapszulásra esküsznek, de egy biztos: a kávéfőzőnek bérelt helye van a konyhákban. De pontosan milyen gépekkel főzhetjük otthon a feketénket?   

morning-819362_1280.jpg

A kotyogós kávéfőző elsősorban azoknak jó választás, akik élvezik a kávéfőzés folyamatát, és nem csak magát a kávét. A szemeket érdemes frissen darálni, a főzés is eltart pár percig és még mosogatnunk is kell, ám megvannak az előnyei is: viszonylag olcsó és nagyon egyszerű. A legkisebb konyhában vagy alkalmi fogyasztóknak is jó megoldás, hiszen használat után a főzőt el lehet pakolni a konyhaszekrénybe.
 Külön darálót már csak azért is érdemes beszerezni, mert a kotyogóhoz kicsit durvábbra kell őrölni a kávét – nagyjából búzadaraszemcse nagyságúra – sokan ráadásul a világosabb pörkölésű fajtákra esküsznek.
 A legfinomabb akkor lesz az ital, ha közepes lángon készítjük, de mivel minden kávéfőző és tűzhely más, ezért érdemes kísérletezni. A kotyogó szakértői azt vallják, hogy tanácsos levenni a masinát a tűzről, amikor elkezd kifolyni a kávé, így valóban úgy fog kikotyogni a fekete nedű. Ha végeztünk, csak tiszta vízzel öblítsük át a főzőt. Az új kávéfőzőknél szükség van három-négy főzet elkészítésére, mire a fémes íz eltűnik. 
 A hagyományos tudású változatokon kívül ma már találunk indukciós főzőlapon használható darabokat, sőt a híres Bialetti kifejlesztette a világ egyetlen kapucsínókészítő kotyogóját.

coffee-3841386_1280.jpg

 A változatos ízek és gyors, egyszerű kávéfőzés kedvelőinek valószínűleg egy kapszulás rendszer a legjobb döntés. Elég csak vízzel feltölteni a tartályt, és egyetlen gombnyomással elkészíthetjük a kávét pár másodperc alatt. Bár a gépet érdemes a konyhapulton tartani, alapvetően nem foglal túl sok helyet, a kapszulák között pedig már olyanokat is találunk, amelyek kifejezetten dekoratívak.
 Nagy előny, hogy az alumínium- vagy műanyag kapszula tökéletesen magába zárja az aromákat, így mindig azonos minőségű lesz a lefőzött kávé. Vásárolhatunk többféle ízesítésűt, így akár minden nap mást és mást ihatunk, sőt a vendégeknek is a kedvencüket főzhetjük. 
 Természetesen a kapszulák beszerzéséről gondoskodnunk kell, de ezek elérhetősége ma már – márkától függően – egyre jobb. A Dolce Gusto kapszulái sok élelmiszerboltban, sőt drogériában is kaphatók, de a legtöbb márkánál házhoz szállításra is van lehetőség. Bizonyos típusoknál tej- és forrócsoki-kapszulát is vásárolhatunk, így még jobban kihasználhatjuk a készülékünket. 
 A környezettudatosságra törekvők favoritja a Nespresso lesz, ahol a használt kapszulákat visszaveszik és újrahasznosítják, az Illy kávégépének kapszuláit pedig nem kell eldobni, hanem mi magunk tölthetjük újra.

coffee-2151200_1280.jpg

Az igazi ínyencek nem is gondolkodhatnak másban, csak egy valódi presszógépben. Talán itt a legszélesebb a skála a különböző árú és minőségű modellek között, így érdemes alaposan megfontolni, mit vásárolunk. A beépített vagy különálló kávédaráló ebben az esetben is fontos kérdés.
 A presszógépek általában több helyet foglalnak a pulton, így főleg nagyobb konyhákban lehet kényelmes helyük, illetve a karbantartásukra, vízkőmentesítésükre időnként egy kis időt és energiát kell áldozni. 
 Igaz az is, hogy ezek a gépek egy kávérajongó otthonában központi szerepet tölthetnek be, sőt designelemként is megállják a helyüket. Nem nehéz ezt elképzelni a La Spaziale faberakásos luxusmodelljéről, az Elektra steam punk hangulatú presszógépéről, vagy a Smeg retró masinájáról sem. 
 Konyhánk éke lehet a Rok különleges kávéfőzője is, ami forró vízzel, áram nélkül működik, így tulajdonképpen kézi erővel préseljük ki a fekete italt a gépből. Ugyanezen az elven működik a hordozható Handpresso, ami kicsi méretét meghazudtolva remek eszpresszót készít, ráadásul kávépárnával is használható, így ideális azoknak, akik bárhol legyenek is, nem szeretnének lemondani a frissen főzött kávé élményéről. 

Szöveg: Mátyás Lara  fotók: pixabay
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
Küldd vissza a használt Nespresso kapszulákat
Egyedülálló szolgáltatás indul Magyarországon a fenntarthatóságért, hiszen mostantól a Nespresso kávékapszulákat otthonról is, az új kapszulák ...

Átalakítás
Kávézás színesben
Agatha Ruiz de la Prada tárgyai színt visznek a szürke hétköznapokba. Ha pedig kávézásról van szó, nem csupán az ízletes fekete elfogyasztása jelent ...

Hírek
Design és kávétörténet: itt vannak a Nespresso új kapszulái
A Nespresso legújabb kávékapszuláit, az Arabica Ethiopia Harrar és a Robusta Uganda kávékat a kávé eredetét körbefonó afrikai történetek és legendák ...

Dekor
Nyomtatott porcelán bögre
Szinte már meg sem lepődünk azon, hogy mennyi mindent el lehet készíteni 3D nyomtató segítségével. Az egyik legújabb elképzelés például nem más, mint ...

Átalakítás
Hódít az okos kávéfőző
Ha elégedetlen vagy a kávéddal, vagy úgy érzed, jobb, ha te készíted el, vagy egyszerűen csak érdekel a tökéletesebb kávé készítésének mikéntje, ...

Átalakítás
Zsebkávéfőző? Igen!
Ó, a kávé... mivé is lenne a világ kávé nélkül? A világ negyedik kedvenc italából évente 500 millió csészével fogyasztanak, ami már-már ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek