Hozzávalók:
4 szelet fogasfilé bőrrel együtt, 1 sütőtök, 1 dl céklalé, 1 ek. pálmacukor, 10 dkg vaj, 1 ek. római kömény, 1 ek. koriandermag, 10 dkg pekándió, 1 kis darab gyömbér, 1 kk. kurkuma, 10 dkg kókuszreszelék, olívaolaj, só, bors
A fogasfilékből eltávolítjuk a szálkákat, és sütésig hűtőben tároljuk. A sütőtököt az elkeskenyedő nyakrésznél
kettévágjuk: a felső, mag nélküli részből kivágunk egy téglalapot, majd céklalében pálmacukorral és sóval megpároljuk. Ettől a tök átveszi a cékla színét és ízanyagait, de belül megtartja narancssárgás árnyalatát. A maradék, kimagozott és feldarabolt tököt vajon szükség szerinti mennyiségű folyadékkal puhára pároljuk,
és melegen pürésítjük.
A fűszeres morzsához egy serpenyőben szárazon lepirítjuk a római köményt és a koriandermagot, hozzáadjuk a pekándiót, és tovább pirítjuk. Ha kihűlt, az egészet turmixgépbe halmozzuk a meghámozott gyömbérrel együtt. Kurkumával, kókuszreszelékkel és pálmacukorral ízesítjük, majd összeturmixoljuk. Intenzív és fűszeres morzsát kapunk.
Előmelegített serpenyőben, sózva és borsozva megsütjük a fogasfiléket. Bőrrel lefelé 5 percig süssük, kissé nyomjuk le, hogy sima és ropogós legyen a bőrfelület, majd megfordítva adjunk neki még 2 percet.
A fogasfiléket sütőtökkrémmel és a cék la lében megpárolt sütőtökpatronokkal tálaljuk.
szöveg: FÜZESI ZSUZSA fotó: KAUNITZ TAMÁS recept: SÁRKÖZI ÁKOS
Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.
otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva
Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás Játékszabályzat