hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Édes élet áfonyával, szederrel, ribizlivel

A reggeli piacozás számomra egy kicsit olyan, mint a kincskeresés. Ilyenkor júliusban bogyós gyümölcsökre vadászom, amelyek a gyerekkorom ízeit jelentik, amikor mami telkén segédkeztünk a szüretelésben. A roskadozó bokrokra gondolok és szívem szerint már a piacon nekiállnék szemezgetni a frissen szedett ribizliből, áfonyából, szederből, úgy, mint tízévesen.

Mennyire szépek voltak azok a vidám, gondtalan nyarak! Csak fejünkbe nyomtuk mami szalmakalapját, és szedőedényekkel felszerelkezve indultunk is a kertbe, mert tudtuk, hogy mindig tartogat számunkra finomságokat. Egy keveset persze a tálakba is gyűjtöttünk, de leginkább csak egyenesen tömtük a szánkba az érett gyümölcsöket. Lecsippentettük a ribizlit és megtanultuk, hogyan húzzuk le a fogainkkal a vörös szemeket úgy, hogy a szár egyben maradjon. Már ügyesen kikerültük a szeder tüskéit, hogy megkaparinthassuk fanyar termését. Mami pontosan tudta, hogy így is marad még elegendő, amelyek süteményekké, szörppé lényegülhetnek át a konyhájában.

A sütés szeretete, maminak hála, a véremben van. Sütni szenvedély, legyen az egy régi családi recept, vagy egy olyan édesség, amihez külföldi emlékek fűznek. A clafoutis-t, egyik kedvencemet Franciaországban ismertem meg, amikor az avignoni platánfák alatt a barátaimmal egymás után tüntettük el a tejsodószerű sült pitéket. Most itt a friss szeder, így azt rakok bele. Ha az áfonyára gondolok, akkor mindig a sajttorta jut eszembe, aminek Spanyolországban lettem rajongója. A kézműves cukrászatban, ahol dolgoztam, annyit sütöttem belőle, hogy már csukott szemmel is elkészítettem volna. Egy kis áfonyalekvárt is teszek bele a friss gyümölcsök mellé. Nagyon szeretem a savanyút az édessel kombinálni, a piskótatekercset pedig még inkább. Mami baracklekvárral tekerte fel, én pedig most egy lágy fehér csokis krémmel kenem meg és megszórom ribizlivel. Kész ízorgia.

Persze még mindig marad mindenből annyi, hogy a pillanatot kiélvezve, a konyhaasztalnál állva szemezgessek az áfonyából, a szederből, és a speciális technikánkkal lehúzzam a szemeket a ribizli száráról, pontosan úgy, mint húsz éve. Ez olyan, mint a biciklizés, nem lehet elfelejteni.

Szöveg, fotó: Neubauer Judit

 



hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Receptek
Borban párolt mangalicapofa
Párolt mangalica sült kacsával és lencsés parajfőzelékkel párosítva.

Receptek
Lazac uborkával és kaporral
Egy friss kaporcsokorba már beleszippantani is bódító élvezet, főzni vele pedig felér egy aromaterápiával. Nem meglepő, hogy a ...

Receptek
Kacsamájnyalóka szőlőchutney-val
A szőlő igazi fúziós gyümölcs. Kitűnő dióval, mogyoróval és mandulával, sajtok kísérőjeként ízbombává válik, de remek a kacsamájhoz, sőt a lazachoz ...

Receptek
Mexikói kóstoló
Ha késik a jó idő, készíts tüzes mexikói ételeket, hogy ízkavalkádjuk forró, napsütötte tájakra repítsen. A vacsorára tálalt, tejszíntől bársonyos ...

Receptek
Lazacpisztráng szőlősalátával és kápiamártással
Az ősz a szüret időszaka. Sokan úgy tartják, a bor a legjobb dolog, ami az édes szőlőszemekkel történhet, pedig a tányérunkon is gazdag ...

Receptek
Céklarizottó
A világ legkedveltebb előétele, főétele, desszertje, sokak számára egyszerűen a napi betevő: a rizs. Ismerünk hosszú szemű, pergő fajtát, nagyra ...







Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2019 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek