hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Régit az újjal. Ez a vintage

A vintage a lakberendezésben is egyre divatosabb stílus lényege, hogy a régi vagy annak látszó bútorokat, kiegészítőket nyugodtan keverjük az újakkal. Sőt, ez kifejezetten ajánlott.

Egy vintage stílusú otthont berendezni hosszú ideig tart. Türelem, jó szem és biztos stílusérzék szükséges a sikerhez. A megfelelő bútorok felkutatása időigényes és fárasztó elfoglaltság. A vintage nem antik, ami nem jelenti azt, hogy egy-egy antik darabot ne használhatnánk. A lényeg a látvány, a régies hatás és egy olyan harmonikus enteriőr megteremtése, ahol a régi és az új jól megférnek egymással.
 


A stílus jellemzői
A vintage bútorok zöme modern klasszikus: art deco, retró, melyeket egy-egy mai, modern tárggyal vegyíthetünk. Ez a keveredés biztosítja az egyediséget, hiszen a régebbi darabok nem kaphatók bármelyik üzletben. A vintage nem retró és a retró sem vintage, ahogy antik sem. Az egyensúlyt, az arányokat és az összhangot kell megtalálni.
Fontos, hogy az alkalmazott bútorok egyszínűek vagy színben nagyon közel állnak egymáshoz. Csak a lakástextilek tarkák. Ettől válik kiegyensúlyozottá, nyugodttá az enteriőr, nem lesz a végeredmény közönséges, inkább kifinomult és különleges. Az anyaghasználatra a meleg színű fák, a kosarak, a cserepek, a természetes anyagok használata jellemző, de némi fényes, lakkozott felület, egy-egy műanyag kisbútor vagy kiegészítő jól mutat közöttük.
A falakon régi fényképek, grafikák, akvarellek kaphatnak helyet, néhány modern alkotással fűszerezve, de ebben a stílusban a távol-keleti festmények is jól mutatnak.
A szőnyegek általában színes, mintás rongyszőnyegek, melyek régies hangulatot varázsolnak és vidámmá teszik a szobákat. Ugyancsak megfelel a keleti szőttes, illetve a suba szőnyeg.
A vintage-ban a régi holmik eredeti funkciójuktól eltérően is használatba kerülnek: például a sufniból kimentett szék szerepet kaphat éjjeli szekrényként, vagy a régi fém sütis doboz virágcserépként.

 Előnyben a fantázia és a saját kivitelezés
Ha ráakadunk egy-egy tárgyra, ami vintage stílusú lakásunkba jól jönne, de a bútor felújításra vagy átalakításra szorul, hívhatunk egy asztalost, vagy nekiállunk magunk a munkának. Nagyobb átalakításhoz szakember kell, de egy festésért, egy fogantyú cseréjéért felesleges mestert hívni. Érdemes elsajátítani az antikolás technikáját, vagy a dekupázst, mert ezek hasznosak lehetnek a vintage-hoz.

 

 

 

 hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Inspiráló helyiségek
Adventi készülődés
Télen is varázslatos a Balaton-felvidék, amelynek egyik aprócska falujába invitáltak bennünket. A régi pajtából és istállóból kialakított lakóház ...

Kislakás
Elegáns kislakás
Egy operabarátnak maga a mennyország, ha az Operaház közelében lehet lakása. Ha pedig az aprócska otthon az eleganciában is jeleskedik, a vastaps ...

Inspiráló helyiségek
Balatoni nyár
Eredetileg lakóháznak építette Micheller József sütőmester ezt a gyönyörű, verandás balatonfüredi villát, amit ma már nyaralónak használnak, de a ...

Praktikus ötletek
Vintage stílusú függönyök
A vintage most igazán népszerű stílusirányzat, amellyel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy milyen textileket, függönyöket válasszunk a régi ...

Stílusos otthonok
Otthon vidéki hangulatban
Egyre többen választják a vidéki élet nyugalmát és csendjét a nyüzsgő metropoliszok rohanó világával szemben. A lakberendezésben is igény támadt a ...

Stílusos otthonok
Múltidéző
A padlás, a nagyszülők vitrinje vagy a bolhapiac mindig szolgálhat egy-egy olyan régi aprósággal, amitől meghitt, múltidéző hangulata lehet közvetlen ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek