hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Nemzetközi vizeken

A helyszín a páratlan szépségű Tisza-tó vidéke, a ház lakói belgák, a belsőépítész pedig a holland származású Evert Brons, akinek a munkánál jóval többet jelent a környék régi épületeinek megmentése. Történet a százéves kun építészeti hagyományokról és a modern kor emberéről.

A hogy a legtöbb faluból, Tiszaszentimréről is a városba költöznek a fiatalok. Hátrahagyják az örökül kapott házakat, amikre gyakran az enyészet vár. A holland Evert Brons azonban meglátta a szépséget a természeti tájban, az aprócska falvakban és az épületekben – elég volt ehhez néhány nyarat itt töltenie a Tisza-tó körül. „Huszonöt évvel ezelőtt épp Ausztráliában laktam, amikor egy napon felhívtam Mészáros Mari szobrászművész barátomat, és megkértem rá, hogy vegyen nekem egy parasztházat a környéken. Hamarosan kaptam két sötét fotót a házamról, amin alig láttam valamit. Ám amikor megérkeztem Tiszaszentimrére, rögtön éreztem, jó helyen vagyok, itt kipróbálhatom magam” – meséli Evert, aki a saját otthona után – immár vállalkozóként – eddig harminchat házat újított fel a településen. „A belga házaspár, Leen és Wim háza sem állt túl büszkén az utcán” – fogalmaz a belsőépítész arról a látványról, ami egy újabb lerobbant épületet jelentett a falu szélén. A szép pillérek, a díszes kazettás ablakok, a mennyezet gerendázata azonban még így, viseltesen is hűen őrizték a kun építészeti stílus jegyeit.


Galériához klikk a képre!

„Ez az építési kultúra nagy hatással van rám. Most is igyekeztem úgy modernizálni a házat, hogy minden értékes elemét megtartsam” – árulja el Evert, aki a család személyes és a kultúrájukból fakadó igényeikre is figyelt a tervezés során. Jól tudta, hogy a belgák számára fontos a nagy közösségi tér, ahol összejöhet a család. Ez a ház egyébként is fontos találkozóhely a tágabb família számára, ahol nemcsak a házaspár lánya, Mayté, de a szülők testvérei is gyakran vendégeskednek. Falakat kellett bontani a tágas nappali, valamint a két oldalról hozzá kacsolódó konyha és étkező közös terének kialakításához, ám az ekkor beépített pilléreknek köszönhetően még tovább gazdagodott a házra jellemző stílus.

_DSC0828_ok.jpg

Az is tudatos volt, hogy minden falat – a kun építészettől eltérően –, a nyílászárótokokat és a gerendákat is fehérre festették. Ez a nemes egyszerűség nyugodt légkört teremt, és a modern, ugyanakkor finom díszítettségre irányítja a figyelmet. De a szerencse is Evert mellé szegődött, mert míg a régi házak zöme egymásból nyíló szobákból áll, ebben az esetben L alakú alaprajzot gondolhatott újra. A kényelmes közös helyiségen túl a csendes, utcára néző szobákat hálószobáknak rendezték be, míg a modern konyhagépekkel felszerelt konyhából dupla ajtót nyitottak a védett teraszra. Itt terített asztal mellett élvezheti a család a kert csendjét,és jó időben megmártózhatnak a medencében a százéves falak árnyékában.

SZÖVEG: FÜZESI ZSUZSA FOTÓ: SZÉKELY PÉTER

CÍMKÉK:hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
Mit tudnak a profi házimozik?
HD ready, mkv, HDMI, DVB-C, DTS. Ez csak néhány a rengeteg új és még újabb rövidítés közül, melyeket ismernünk kell, ha házimozit szeretnénk építeni ...

Dekor
Kád és szék betonból - az Ivanka Factory Milánóban
Innovatív technológia, csodás kortárs formák kizárólag betonnal társítva. Az Ivanka Factory & Design Service látványos beton bútorait mutatta be ...

Hírek
Dizájner okoscseréppel rukkolt elő a Telenor
A LovePlant okoscserép a párok közötti figyelmesebb kommunikációt segíti, miközben egy dizájn tárggyal gyarapszik az otthon.

Hírek
Tüntesd ki magad a MARKERAD kollekcióval
Épp új helyre költöztél. Itt az idő, hogy olyan dolgot találj, amitől valóban jól érzed magad, ami valóban csak a tiéd.

Praktikus ötletek
Vintage stílusú függönyök
A vintage most igazán népszerű stílusirányzat, amellyel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy milyen textileket, függönyöket válasszunk a régi ...

Dekor
Zaha Hadid utolsó design asztala
Jellegzetes vonalvezetés, figyelemfelkeltő forma, ami gigantikus mérettel párosul. Zaha Hadid utolsó megvalósult design produktuma ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek