hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Nemzetközi vizeken

A helyszín a páratlan szépségű Tisza-tó vidéke, a ház lakói belgák, a belsőépítész pedig a holland származású Evert Brons, akinek a munkánál jóval többet jelent a környék régi épületeinek megmentése. Történet a százéves kun építészeti hagyományokról és a modern kor emberéről.

A hogy a legtöbb faluból, Tiszaszentimréről is a városba költöznek a fiatalok. Hátrahagyják az örökül kapott házakat, amikre gyakran az enyészet vár. A holland Evert Brons azonban meglátta a szépséget a természeti tájban, az aprócska falvakban és az épületekben – elég volt ehhez néhány nyarat itt töltenie a Tisza-tó körül. „Huszonöt évvel ezelőtt épp Ausztráliában laktam, amikor egy napon felhívtam Mészáros Mari szobrászművész barátomat, és megkértem rá, hogy vegyen nekem egy parasztházat a környéken. Hamarosan kaptam két sötét fotót a házamról, amin alig láttam valamit. Ám amikor megérkeztem Tiszaszentimrére, rögtön éreztem, jó helyen vagyok, itt kipróbálhatom magam” – meséli Evert, aki a saját otthona után – immár vállalkozóként – eddig harminchat házat újított fel a településen. „A belga házaspár, Leen és Wim háza sem állt túl büszkén az utcán” – fogalmaz a belsőépítész arról a látványról, ami egy újabb lerobbant épületet jelentett a falu szélén. A szép pillérek, a díszes kazettás ablakok, a mennyezet gerendázata azonban még így, viseltesen is hűen őrizték a kun építészeti stílus jegyeit.


Galériához klikk a képre!

„Ez az építési kultúra nagy hatással van rám. Most is igyekeztem úgy modernizálni a házat, hogy minden értékes elemét megtartsam” – árulja el Evert, aki a család személyes és a kultúrájukból fakadó igényeikre is figyelt a tervezés során. Jól tudta, hogy a belgák számára fontos a nagy közösségi tér, ahol összejöhet a család. Ez a ház egyébként is fontos találkozóhely a tágabb família számára, ahol nemcsak a házaspár lánya, Mayté, de a szülők testvérei is gyakran vendégeskednek. Falakat kellett bontani a tágas nappali, valamint a két oldalról hozzá kacsolódó konyha és étkező közös terének kialakításához, ám az ekkor beépített pilléreknek köszönhetően még tovább gazdagodott a házra jellemző stílus.

_DSC0828_ok.jpg

Az is tudatos volt, hogy minden falat – a kun építészettől eltérően –, a nyílászárótokokat és a gerendákat is fehérre festették. Ez a nemes egyszerűség nyugodt légkört teremt, és a modern, ugyanakkor finom díszítettségre irányítja a figyelmet. De a szerencse is Evert mellé szegődött, mert míg a régi házak zöme egymásból nyíló szobákból áll, ebben az esetben L alakú alaprajzot gondolhatott újra. A kényelmes közös helyiségen túl a csendes, utcára néző szobákat hálószobáknak rendezték be, míg a modern konyhagépekkel felszerelt konyhából dupla ajtót nyitottak a védett teraszra. Itt terített asztal mellett élvezheti a család a kert csendjét,és jó időben megmártózhatnak a medencében a százéves falak árnyékában.

SZÖVEG: FÜZESI ZSUZSA FOTÓ: SZÉKELY PÉTER

CÍMKÉK:


hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Dekor
Fából készült intim női kuckó
A kevesebb több és ezt Bankokban is tudják a tervezők. Ennek megfelelően alkották meg fa lécekből összeállított szépítkező ...

Inspiráló helyiségek
A hétköznapok ünnepélye
Ha lakást keresünk, többnyire jobban örülünk egy szépen felújított otthonnak, amelybe egy gyors tisztasági festés után máris be lehet költözni. Nagy ...

Dekor
Vidám színű, stílusos dohányzóasztalok
Stílusos, kerek dohányzóasztalok vidám színekben, és némi vizuális trükkel megspékelve. Könnyed design színes egyéniségeknek.

Dekor
Volkswagen kisbuszból gyerekágy
Minden gyerek szereti a kis kuckókat és a bájosan retró Volkswagen kisbuszokat. A kettő együtt maga a valóra vált álom.

Átalakítás
A Poli-Farbe és a BME mérnökei bemutatták a hazai fejlesztésű lakást fűtő falfestéket
Egyedülálló technológia, lakásfűtő falfesték prototípusát mutatta be a Poli-Farbe Vegyipari Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ...

Stílusos otthonok
Nyári menedék
Egy napsütéses vízparton álló barátságos házikó valódi nyári menedék. Ágnesék Balaton-felvidéki családi nyaralójából sem a hangulatteremtő kék-fehér ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2019 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek