Ételeken keresztül összehozni az embereket
Főzős családból jön, de ez önmagában nem magyarázza, miért került a gasztronómia világába Havas Dóra. A főiskola alatt, a szünnapokon szeretett otthon maradni és kísérletezni a konyhában. „Anyu nagyon jól főzött, engem viszont egy idő után jobban érdekelt, mi van azon túl. Gyorsan kiderült, hogy a magánakcióimmal másoknak is örömet tudok szerezni. A családomnak és a barátaimnak is nagyon ízlett a főztöm. A sikerélmény tehát adott volt” – mesélte az OTTHON magazinnak a kezdetekről.
Innentől jött egy olyan korszak, hogy amikor bulizni indultak a barátnőkkel, először mindig Dóránál találkoztak, ő pedig főzött valamit. A társasjátékozások nem egyszerű összejövetelek voltak, hanem inkább vacsoraestek. Úgy hiszi, ezek a közösségi élmények ébresztették fel benne a motivációt, hogy az ételeken keresztül összehozza az embereket. Éveken át egyszerűen csak nagyon jó élmény volt, hogy főzhetett másoknak. Később talán terápiás jelleggel is működött az életében: amikor rossz kedve volt, beállt a konyhába. Mindig jólesett az illatokban, gőzben tenni-venni, tökéletesen kikapcsolta.
Belevágott a blogolásba
2006 szeptemberében elkezdett blogot írni, nagyjából akkor, amikor itthon berobbant a köztudatba a gasztronómia. Ez azért volt érdekes időszak, mert – bár hamar kialakult egy közönség, akik kíváncsiak és nyitottak voltak a receptekre – ekkor még volt az egészben némi anonimitás. „Nem az arcunk volt előtérben, hanem az ételek, és azok az élmények, történetek, amiket leírtunk a főzés kapcsán. Emlékszem, ahogy néhány bloggertársammal egymásnak küldözgettük a kipróbálásra érdemes receptek linkjeit. Idővel egyre jobban érdekelt, hogyan tudnék ezzel úgy foglalkozni, hogy ne kelljen visszamennem az irodába dolgozni. Elkezdtem tudatosan építkezni ebbe az irányba.”
A következő mérföldkő a Lila füge újraindulása volt 2016-ban. Addigra sok mindent kipróbált, megtapasztalt Dóra, és a közösségi média hatására átalakult szerepekbe is megtanult beilleszkedni. Mostanra a személyes és kötetlen blogírásból egy jól szervezett tartalomgyártó céggé nőtt a Lila füge.
A konyha kialakítása
„A konyhám kialakításánál fontos szempont volt, hogy ne legyen tévéstúdió hangulata. Akár a saját konyhámban is állhatnék” – vallja. – „Itt minden fiók, amit kihúzok, olyan eszközökkel van tele, amiket tényleg használok. Jó ebben a térben mozogni, minden kézre esik, elérem a sütőt, kényelmes a pult, mindennek van helye. Szerintem a konyha egyik legfontosabb része egyébként is a pult. Érdemes rá költeni, igazi kényelmi faktor és fontos, hogy betöltse a funkcióját: bírja a strapát, a magas hőt, legyen könnyen tisztítható. A karcos, foltos pult soha nem zavart, nekem azt mutatja, hogy használom, időt töltök a konyhában, és ez meglátszik rajta.”
Stúdiókonyhájában pont úgy főz, mint otthon: Dórásan. Előbb elképzeli, megfőzi és csak utána írja le a receptet. Általában jellemző rá, hogy nem tud írott recepteket követni. Amikor új ételeket kreál, a szezonból indul ki, tudja, milyen alapanyagokhoz nyúlhat, és azt is, kiknek szól majd a receptje: a főzésen keresztül van mondanivalója.
Fotók: Kövesdi Réka, styling: Horváth Vera, szöveg: Nimila Ágnes
Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.
otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva
Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás Játékszabályzat