Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

A varázslatos lila

Természetes, hogy otthon kedvenc színeinkkel vesszük körül magunkat, bár a divat is nagymértékben befolyásolhatja döntésünket. Nem árt azonban tudni és számításba venni, hogy egy-egy árnyalatnak milyen hatása lehet környezetünkre, s persze közérzetünkre…

A lila, mivel keverékszín, és a színkörben a kék és a piros között helyezkedik el, attól függően, hogy melyikből van benne több, lehet meleg vagy hideg is, és más-más hatást érhetünk el vele. Így, ha a piroshoz közelebb álló sötétlilára festjük a falat, meghittebbnek, kisebbnek érezzük majd a helyiséget, míg ha egy olyan mályvaszínt választunk, amely a kék oldalon áll, tágasabb, hűvösebb, de kellemesen megnyugtató teret kapunk.
Aki bátor, és a lilát választja otthona meghatározó színéül, azt magabiztosnak tartják az emberek. Pedig valójában a lila az, ami magabiztosságot adhat, hiszen sokkal könnyebb dolgozni vele, mint gondolnánk. Árnyalati ugyanis igen nagy hatással vannak környezetünkre. Persze érdemes először csak kis mennyiségben alkalmazni – vásároljunk lila kiegészítőket, textileket, párnákat – a falak, bútorok színesítése csak azután következzen, hogy megtapasztaltuk a tulajdonságait s ránk gyakorolt hatását.
Egyes lilák a luxus érzetét keltik, így ha szeretnénk otthonunkat nagystílűvé, exkluzívvá tenni, használjuk őket – gondoljunk csak a császárok és püspökök ragyogó ruházatára. Romantikussá is változtathatja egy szoba hangulatát, de transzcendentális és spirituális fogalmakhoz társított árnyalat is. Mágikus, védelmező szín, elűzi az ártó szellemeket. Ugyanígy az igazság, a fennkölt érzelmek képviselője. Igen finom árnyalatai is vannak, a halvány lilásszürkétől a már-már sötétkékig és a ciánszínig széles a paletta. Különlegességét fokozza, hogy sokféle érzelmet, emléket válthat ki, ugyanaz a lilára hangolt enteriőr mást és mást jelenthet mindenkinek. Egy kis egzotikus íz is társul hozzá. Ezt fokozhatjuk, ha messzi tájak tárgyaival gazdagítjuk a berendezést.
Egy-egy szín esetében nem elég a nekünk tetsző árnyalatokat kiválasztani, tudnunk kell azt is, hogy az milyen felületeken, anyagokon érvényesül a legjobban. A lila jól illik a szép és különleges díszítő felületekhez, anyagokhoz, amelyekkel rejtélyességét és pompázatos mivoltát is erősíthetjük. Így érdemes szivárványos vagy gyöngyfényű anyagokat választanunk, melyekben feloldódnak a visszaverődő színek. Szépek a lila flitterek, gyöngyök, gyöngyház gombok, kristályok. Textilek közül válasszunk selymet, organzát vagy tükörbársonyt, ezek lággyá, ezüstösen csillogóvá teszik a lilát. Ha csipkével, hímzéssel párosítjuk, nosztalgikus csendéleteket komponálhatunk, ha azonban aranyozott felületekkel, csillogó díszekkel, bojtokkal gazdagítjuk, akkor palotába illő díszleteket hozhatunk létre. Különlegesen szépek a színezett üvegből készült tálak, kelyhek, poharak, az üveg hideg fénye ugyanis még sejtelmesebbé és titokzatosabbá teszi a lila árnyalatait.
+ Lila és sárga ütős páros, hiszen komplementer színek, így jól kiemelik egymást. A végeredmény látványos, drámai hatást keltő lesz. Ha erősebb hatást szeretnénk elérni, akkor a lilának egy vörössel teli tónusát alkalmazzuk, így nagyobb kontrasztot kapunk.
+ Lila és piros egzotikus hatást kelt, ha utóbbi sötét árnyalatú. Élettel telibb lesz a melankolikus lila árnyalatokból komponált enteriőr, ha skarlátszínnel vagy burgundival gazdagítjuk. Az arányokra azonban ügyeljünk, a piros tónusok csak ellenpontnak kellenek, és kis mennyiség is elég belőlük.
+ Lila és rózsaszínpárosát óvatosan kezeljük – kivéve, ha retró őrületet akarunk. Az élénk rózsaszín lilával felkavaró, fárasztó lehet, ha pedig pasztell-lilákat és rózsaszíneket használunk, könnyen marcipános Barbie világot kreálhatunk.
+ Lila és zöld remek együttes, a virágoskertek is számtalan példával szolgálnak erre. Pihentetően harmonikussá, romantikussá teheti a szobát. Ha egyenlő arányban használjuk őket, megfelelő hátteret hozhatunk létre egy harmadik, erősebb szín hatásos megjelenéséhez, egy váza vagy egy textil képviseletében.
+ Lila és barnák, bézsek jó társak. Az intenzív, kicsit szomorkás és nagyon hatásos lilának kifejezetten jót tesz, ha csendes neutrális árnyalatokkal hangsúlyozzuk ki. A természetes anyagokból készült, melegebb hangulatú tárgyak egyensúlyt teremtenek, bensőségesebbé teszik a lilával díszített enteriőrt.

Tippek
Mit, mennyit, hova?

- A lila alkalmazkodóképes, így gyakorlatilag bármilyen stílusú lakásban megállja a helyét.
- Ha naranccsal, pinkkel, kiviszínnel társítjuk, bohókás, retró enteriőrt teremthetünk, különösen, ha mindez fényes, illetve műanyag felületeken, geometriai mintákkal nyomott textileken jelenik meg.
- Romantikus, vidékies sugall, ha a levendula falszínhez fehérre festett, koptatott, antikolt, felületű fenyőbútorokat, kovácsoltvasat társítunk.
- Antik bútoroknak egy kis frissességet, fiatalos bohémságot ad a lila, a minimál berendezést pedig kicsit egyedibbé és izgalmasabbá teszi.


- Vigyázzunk, mert a lilának rengeteg árnyalata van, emlékezni rájuk azonban nagyon nehéz. Ne bízzuk magunkat a színmemóriánkra, hanem mindig legyen nálunk egy kis festék-, anyg- vagy textilminta, ha hozzávalót vásárolunk!
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Megoldjuk
Öltöztesd a falakat!
A tapéta alkalmazása nem elhanyagolható lépés a belső terek kialakításakor, hiszen már bútorok nélkül is otthonos hatást kelt, sőt, berendezési ...

Inspiráló helyiségek
Bravúros minigarzon a Várban
Remek lokációval, némi kreativitással egy aprócska földszinti lakás is nagy lehetőségeket rejt. Ez a budai Várban berendezett otthon jól mutatja, ...

Inspiráló helyiségek
Temperamentum felsőfokon
Vendéglátónk, a sikeres üzletember szerint, építkezéskor, felújításkor sem érdemes spórolni a menedzsmenten. Vagyis ez esetben a belsőépítészeti és ...

Inspiráló helyiségek
Mindörökké nyár
Egy óbudai kapualjban álltam, a második emelet nyitott lépcsőfordulójában már ligetes kertvárosba képzeltem magam, majd amikor beléptem az ajtón, ...

Inspiráló helyiségek
4 tipp, hogyan tágítsunk a tereken
Fehéren ragyogó kavicsos utak, kis tuják, pálmák, virágos növények – mindezek cseppet sem szokatlan kellékei egy gondozott kertnek. Ha azonban ezen ...

Kert, növény
Mit ültess a balkonládába?
A színes virágok mindig jó hatással vannak érzékeinkre és jól esik díszítgetni a teraszt. A feng shui a különböző életterületekhez más-más ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek