hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés

Fények játéka a nappaliban

Otthonunk legtöbb funkciót betöltő helyisége a nappali: tévézünk, beszélgetünk, vagy csendben olvasunk, társasági életet élünk, sőt, étkezünk is itt. A világítás tehát meg kell, hogy feleljen a különböző tevékenységeknek.

- Legyen a nappaliban jó az általános megvilágítás. Ez megvalósítható csillárral, mennyezeti lámpával, de akár rejtetten is.
- Célszerű helyi világításokkal kisebb fényszigeteket kialakítani. Erre a célra fali-, asztali és mozgatható ernyőjű lámpákat alkalmazhatunk.- Vigyázzunk, hogy ha a szobában egy időben többen is tartózkodunk, az egyik tevékenység megvilágítása ne kápráztassa, ne zavarja a másik személyt.
- A látási komfort szempontjából nem célszerű csak a helyi, fénysziget világítást használni, amikor a szemünket komolyan igénybe vevő tevékenységet folytatunk, mert a fénysziget és a sötét helyiség többi része közötti nagy kontraszt fárasztja a szemet. Ilyenkor jó visszafogottan deríteni a hátteret is.
- Érdemes az alkalomnak megfelelő világítást fényszabályozás által biztosítani – ez a megoldás energiatakarékos is. Így olvasáshoz egy-két fényforrással derítjük a környezetünket, és egy álló- vagy olvasólámpával biztosítjuk a jó szöveglátáshoz szükséges fényt.- A mennyezeti lámpatestek ma már kevésbé elterjedtek. A nappali általános megvilágítása egyszerű karnisvilágítással – amikor a függönykarnis mögé égősort szerelünk – vagy körbefutó, rejtett, párkány világítással is megoldható.
- Jó, ha az általános megvilágítás szabályozható. Ezt fényszabályozós kapcsoló beépítésével vagy a világítási áramkör többfokozatú kapcsolásával lehet megoldani.
- Hangulatvilágítás céljára alkalmas a rejtetten szerelhető, úgynevezett világítócső használata.- Napjaink divatos fényforrása a halogénlámpa, mely apró mérete miatt könnyen beszerelhető kis felületekbe és besüllyeszthető a nem túl mély álmennyezetekbe is. Fényhasznosítása jobb, mint a hagyományos izzóé, így üzemeltetése gazdaságosabb. Csillogó, hideg fényével kiemeli a megvilágított tárgyakat. Mindenfajta berendezési stílushoz illik. Vigyázzunk azonban, mert rossz beállításnál zavaró káprázást okozhat.- Irányított fényű lámpatesteket is lehet mennyezetre szerelni és ezzel ki lehet emelni a szoba bizonyos részeit, ahol valamilyen tevékenység zajlik. Ez a fény-árnyék játék kellemesen hat a helyiségben.
- A legfontosabb bútorsziget a nappaliban az ülőgarnitúra és a dohányzóasztal együttese. Megvilágítására különös figyelmet kell fordítani. Ha látni is akarjuk azt, akivel beszélgetünk, a köztünk lévő asztalra ne helyezzünk lámpát. Előnyös és kellemes állólámpával lágy oldalvilágítást létesíteni, így a szemben ülők jól látják egymás arcát. A szemmagasság fölötti, alul-felül nyitott, nagy burás lámpatest erre a célra a legalkalmasabb.- Hogy a tévézés ne fárassza nagyon a szemet, gondoskodnunk kell a háttér derítéséről. Ez egyszerűen megvalósítható egy, a készülék mögé szerelt, kis LED lámpával vagy egy 5 wattos kompakt fénycsővel. Csak arra kell vigyázni, hogy a szoba fényforrásai a képernyőről ne tükröződjenek vissza.
- A szoba falára elhelyezett műalkotást szépen ki lehet emelni környezetéből, ha ráirányítunk egy fény nyalábot. Ugyanígy kiemelhető egy szép dísznövény, illetve a zöldsarok is.- Nagyon hangulatos a könyvespolcok gyenge háttérvilágítása. De vigyázzunk, a barkács megoldások itt különösen tűzveszélyesek! Legjobb a kereskedelemben kapható, és kifejezetten erre a célra kialakított lámpatesteket beszerelni. Hangulatos a szépen megvilágított bárszekrény is.
- Az irányított kiemelővilágítás legegyszerűbben a hidegtükrös halogénlámpával valósítható meg. tervezéskor azonban számítani kell arra, hogy irányított fénye kápráztat, ezért beállításakor figyeljünk arra, hogy a fény nyaláb a nappaliban ülők látószögén kívülre kerüljön.- Szabály persze nem állítható fel arra, hogy ki mit világítson meg, emeljen ki a környezetéből. A lényeg az, hogy ne legyen túlzottan vagy a kelleténél kevésbé megvilágított egy helyiség, ahol hosszabb ideig tartózkodunk, mert a rosszul tervezett és kivitelezett világítás mellett a szem gyorsan elfárad.
hirdetés

Legnépszerűbb témák
Hírek
Megjelent az OTTHON Házak különszámunk
Ez az év is számos újdonságot hozott a házépítés területén, ráadásul küszöbön áll a 2021-ben életbe lépő szigorú energetikai előírás nem kisebb ...

Hírek
Megjelent az OTTHON októberi száma
Októberben bár az egyre lejjebb kúszó hőmérséklet miatt időnk legnagyobb részét odabent töltjük, azért a kültéri örömökről sem mondunk le teljesen. ...

Hírek
Ezt az otthont választották az év házának
Átadták az év háza díjakat. Családi ház kategóriában a fődíjas egy hűvösvölgyi otthon lett.

EZT IS Ajánljuk
Dekor
Milyen a jó kanapé?
Úgy is nevezzük, hogy sezlon. Ismerős ugye? Sokan talán így is hallották már: chaise longe, mely annyit tesz: hosszú szék. Amin hosszan, kényelmesen ...

Praktikus ötletek
Tippek a takarékos fürdőszobához
Sok otthon mindennapos problémája, hogy fürdőszobája túl kicsi, illetve hogy bármilyen takarékosan adagolják a vizet, abból így is több fogy a ...

Praktikus ötletek
Javítani, vagy kicserélni?
Az elmúlt időszak fagyos, erősen szeles napjai és a fűtésköltségek emelkedése miatt valószínűleg sokakban felmerült, hogy itt az ideje valamit ...
Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek