hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés

Hogyan okozhat ablak hosszan tartó örömöt?

Sokat fejlődött az ablakgyártás és nagyot változott az ablak szerepe is az elmúlt években. Kedélyállapotunkat és komfortunkat jelentősen meghatározó tényezővé lépett elő. Olvassa el a 90 éves osztrák ablakgyártó, az Internorm tanácsait, hogy jól válasszon ablakot!

ablak1.jpg

Milyen anyagból készül a korszerű ablak? 

Minden alapanyagnak vannak előnyei és korlátai, mára azonban az elmúlt időszak fejlesztése eredményeként ez a határ elmosódott, egyre inkább az ún. hibrid ablakok felé mozdult a piac. Ez röviden azt jelenti, hogy mind a műanyagot, mind pedig a fa ablakot kívülről egy alumíniumborítással látják el, ami nem csak védi a felületet, de hangsúlyt és stílust is ad az ablakoknak. Sőt ez kombinálhatóságot is biztosít: a nappali fa-alumínium ablakai mellett a vizes helyiségekbe akár műanyag ablakot beépíthetünk, ami a nedvességet is jobban viseli és az ára is alacsonyabb. 

Ablak vagy ablakfal?

Az aktuális divat azt diktálja, hogy ablak szinte nem is legyen a házon, hanem helyette óriási üvegfelületeket tervezzünk be. Számítások szerint 1 m2 ablakfelület legalább 5x többe kerül, mint 1 m2 falfelület. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne tervezzünk ilyet, csupán hogy jól fontoljuk meg az ablakokról szóló döntést. 

Tény, hogy a három üvegréteg jóval nagyobb súlyt jelent. A minőségi vasalatok és profilok, amik elbírják a 3 üvegréteg miatt megnövekedett súlyt, elengedhetetlenek. Ezek feladata az is, hogy hosszú évek múltán is precízen zárjanak. Másrészt a három rétegű üvegen lényegesen kevesebb napfény jut át. A legújabb fejlesztés ezen a téren az ún. Eclaz-üveg: egy olyan üveg, aminek kiváló hőszigetelése mellett a fényáteresztő képessége is kiemelkedő, sőt az ablaküveg kiegészítő fűtőtestként szolgál a napsütéses téli napokon.

ablak2.jpg
 
Milyen legyen a teraszunk? 

A nagy üvegfelületek nagyobbnak láttatják a lakóteret a valóságosnál, a kint és a bent határai összemosódnak. Senkit nem akarunk lebeszélni a nagy üvegekről, de mindenkinek saját igényeinek megfelelő modellt érdemes választani! Például egy 3m x 2,4-es nyílásnál háromféle megoldás közül választhatunk: nyíló erkélyajtó, tolóajtó és emelő-tolóajtó. 

A nagyságrendi árak: ha az erkélyajtó egy nagy fix-szel 3 egység, akkor a tolóajtó 4,5 egység, míg az emelő-toló 6,5 egység. 

Léteznek-e a nyílászáróknak is különböző kategóriái? 

Egy szerényebb költségvetésből épülő háznál különösen fontos a megfontolt döntés. Érdemes utánajárni, melyek lehetnek azok a kivitelek, amikkel álmainkat megvalósíthatjuk, és a minőségből sem kell engednünk. Gondolunk az említett teraszkialakításra!  

ablak3.jpg

Az ablakok árának jelentős részét a vasalatok jelentik. Vegyük fontolóra, hogy a helyiségekben a szellőztetés érdekében hány nyíló ablakra van szükség, a többi nyugodtan lehet fix.   

ablak4.jpg

Miért költsünk jó ablakokra?

A válasz egyszerű: mert akkor 20-30 évre szól a döntésünk. Ha nem sikerül magas minőségű ablakokat és ajtókat választani, akkor akár néhány év után ablakcserére kényszerülhetünk – így a kiadásaink végül duplázódnak és hatalmas rombolással járnak a munkálatok. A házépítési költségek ca. 10%-t teszik ki a nyílászárók. Ez akkora befektetés, hogy megéri időt és energiát szánni az alapos tájékozódásra. Mivel jelentős összeget előre kell kifizetnünk megrendeléskor, érdemes ebből a szempontból is meggondolni a döntést: biztosan rá merjük-e bízni pénzünket a kiválasztott gyártóra? Ugyanez a helyzet a garanciákkal is: vajon az a cég, amelyik néhány éve létezik, hogyan ad pl. 10 évre szóló garanciát? De a jó termék még nem elegendő a teljes sikerhez. Az ablakok szakszerű beépítése ugyanolyan fontos ahhoz, hogy hosszú távon is kifogástalanul működjön az ablakunk. Ne feledjék: egy felkészült ablakos tanácsaival spórolhatunk is, és a saját igényeinket valósíthatjuk meg végül. Ezért építkezünk, nem igaz?

www.internorm.hu (x)



hirdetés
Legnépszerűbb témák
Inspiráló helyiségek
Valódi vadregény: egy magával ragadó rábaközi kert
Már-már bukolikus hangulat uralkodik Zoltán rábaközi kertjében, amely lágy ívekben kanyargó ösvényekkel, ligettel, tóval és a nyugalom ajándékával ...

Dekor
Az olajfák alatt: interjú a Napsütötte Toszkána írójával
A Napsütötte Toszkána nemcsak Frances Mayes leghíresebb könyvének címe, de az élete része is: itt születnek csodás történetei.

Stílusos otthonok
Nagyvilági hangulat: négy kozmopolita lakás
Különböző kultúrák találkozása, multikulti hangulat: ez jellemzi a kozmopolita otthonokat. Ha téged is vonz ez a lakberendezési irány, kukkants be a ...

hirdetés


EZT IS Ajánljuk
Megoldjuk
Készíts ablaktisztító folyadékot házilag
Elfogyott az ablaktisztító otthon? Inkább a természetes megoldások híve vagy? Készíts egyszerűen házi tisztítószert! Íme két megoldás!

Hírek
Menedékház Európa tetején
A Mont Blanc-on télen -40 °C körüli a hőmérséklet és több száz km/órás széllökésekkel is számolni kell. Ilyen extrém körülmények között épített be a ...

Hírek
Környezetbarát csomagolást kapnak a tetőablakok
A VELUX Cégcsoport bejelentette, hogy a tetőablakok csomagolásának 90 százaléka mostantól műanyagmentes, egységes, papíralapú anyagból ...








Fizess elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás    Játékszabályzat

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek