hirdetés
hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés
hirdetés

Így újultak meg a lakások az elmúlt három évben

Az építőanyagok fokozatos áremelkedése és a szakemberhiány ellenére a magyarok közel fele végzett vagy végeztetett valamilyen felújítási munkát az otthonában az elmúlt három évben. Azok közül, akik otthonukra komolyabban áldoztak, a legtöbben festettek, tapétáztak és/vagy a bútorokat cserélték le, jellemzően a konyhák és a fürdők újultak meg – derült ki a JYSK felmérésből.

A magyarok jellemzően saját tulajdonú házakban élnek - átlagosan 2,8 fő egy háztartásban. A legtöbb otthon (33 százalék) 51 és 75 négyzetméter közötti, a megkérdezettek 24 százaléka 76 és 100 négyzetméter, 23 százalék 50 négyzetméter alatti lakásban vagy házban él, és csak 19 százalék lakik 100 négyzetméternél nagyobb területen - egy főre átlagosan 35,2 négyzetméter jut. Ennél jóval nagyobb térre vágynak a legtöbben: számukra az ideális otthon átlagos mérete 124 négyzetméter - derült ki a reprezentatív kutatásából. Az üzletlánc felmérésnek célja, hogy feltérképezze a magyarok lakhatási viszonyait, illetve azt, milyen szerepet tölt be az otthon az életükben.

Élen a családi házak

A kutatásból az is kiderül, hogy 18-65 éves megkérdezettek nagy része valamilyen részben tulajdonosa annak az ingatlannak, amelyben lakik: 69 százaléknak van köze a tulajdoni lapon is az otthonához. A legnagyobb arányban a fővárosban élnek bérleményben, míg a budapesti megkérdezettek 31 százaléka oldja meg így a lakhatását, úgy országosan ez a szám 15 százalék.

Családi házban vagy sorházban az összes válaszadó 57 százaléka (a családi házak aránya a falvakban a legmagasabb), lakásban 43 százaléka lakik, utóbbi arány a fővárosban jóval magasabb, 75 százalék. Panelházban pedig 20 százalék lakik.

paint-brush-g8fdd4c8f8_1280.jpg

Átalakított konyhák, fürdők

A családtámogatások és a koronavírus-járvány okozta bezártság, illetve a mind elterjedtebb otthoni munkavégzés lehet az oka annak, hogy a nehezen és drágán beszerezhető építőanyagok és a szakemberhiány ellenére is sokan - 49 százalék - vágtak bele valamilyen felújításba az elmúlt három évben.  A megkérdezettek több mint fele, 59 százaléka a következő három évben is csinosítaná a házát vagy lakását.

A legtöbben (53 százalék) a konyhát, étkezőt újították fel az elmúlt 3 évben, a nappalit a megkérdezettek 42 százalék tökéletesítette. 39 százalékuk a fürdőszobában, 35 százalékuk a hálóban, 17 százalékuk a gyerekszobában, 16 százalékuk az erkélyen vagy teraszon végzett vagy végeztetett felújítási munkálatokat, külső munkákra a megkérdezettek 20 százaléka szánta rá magát.

Festettek, bútorokat cseréltek

A leggyakoribb munkálat a festés, tapétázás volt, a felújítást végzők 72 százaléka ily módon szépített otthonán. A második leggyakoribb beruházás a bútorcsere volt: a megkérdezettek 40 százaléka áldozott erre, 23 százalék a gépeket cserélte le. 18 százalék komolyabb szerkezeti változtatásokat is eszközölt, 33 nyúlt hozzá a vezetékekhez, csövekhez.

A JYSK adatai szerint egyébként a 2021/2022-es pénzügyi évben a legnépszerűbb termékeknek a matracok, a kerti bútorszettek számítottak, de ágyneműt, beltéri bútort is sokan kerestek, azaz a legtöbben a kényelmes alváshoz szükséges kellékeket kerestek vagy a kertjüket tették kényelmesebbé.

Fotó: Pixabay



hirdetés
Legnépszerűbb témák
Stílusos otthonok
Béke és nyugalom stílusos környezetben: 5 mesés nyaraló a Balatonnál
Túlvagyunk a tavasz közepén, lassan ideje megtervezni az idei nyaralást! A szerencsésebbeket nyaraló várja a Balaton-partján, így elég csak oda ...

Dekor
Kedvenceink kedvencei: Szabados Ágival beszélgettünk
Szabados Ágit korábban hírműsorvezetőként, ma az olvasás nagyköveteként ismerhetjük, aki minden otthonba olvasókuckót álmodik.

Inspiráló helyiségek
Valódi vadregény: egy magával ragadó rábaközi kert
Már-már bukolikus hangulat uralkodik Zoltán rábaközi kertjében, amely lágy ívekben kanyargó ösvényekkel, ligettel, tóval és a nyugalom ajándékával ...

hirdetés


EZT IS Ajánljuk
Stílusos otthonok
Öt hálószobás otthonná alakították az egykori templomot
Egy nagyobb, többgenerációs család számára is tökéletes otthon lehet az a Massachusetts állambeli egykori templom, amit öt hálószobás ...

Megoldjuk
Ha tavasz, akkor felújítás, de enélkül ne! 3+1 tipp a lakásfelújításhoz
100 emberből 99 mondja azt, hogy a lakásfelújítás egy stresszes és hosszadalmas folyamat… De ha az elképzeléseidhez híven tudod megvalósítani, akkor ...

Stílusos otthonok
Emeletes buszból kényelmes otthon: kandalló és fürdőkád is van benne
2018 óta egy emeletes buszból átalakított otthonban éli mindennapjait egy fiatal brit pár.








Fizess elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás    Játékszabályzat

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek