hirdetés
hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés
hirdetés

Ingatlanpiaci legek 2023 első félévéből

A hazai ingatlanpiac idei első féléve az elmúlt évekhez képest gyengébb forgalommal zárt, azonban így is adódtak érdekességek a tranzakciók között. A Duna House adataiból válogatott izgalmas adatokat.

„Magyarország egészét vizsgálva a tavalyinál egy millió forinttal drágábban, átlagosan 39,7 millió forintos áron keltek el az ingatlanok idén, ami mindössze 3%-os emelkedést mutat 2022-höz képest. Az átlagos hazai négyzetméterár 550 ezer forint feletti.” – kezdte Benedikt Károly PR és elemzési vezető. „Csak a fővárosi eladásokat alapul véve a lakások átlagára a 2022-es 55 millió forintról 57,2 millió Ft-ra emelkedett, az értékesített budapesti otthonok 42%-a 1 millió forint feletti értéket képviselt négyzetméterenként idén, a fővárosi átlag pedig kevéssel haladja meg a 900 ezer Ft-ot.” – tette hozzá.

Az átlagok után következhetnek a legek, ugyanis szélsőségekből 2023 első hét hónapjában sem volt hiány. A hazai ingatlanpiac és Budapest legmagasabb áron értékesített ingatlana a Duna House idei tranzakciós adatai szerint egy Andrássy úton található, nagyon jó állapotú, 274 négyzetméter alapterületű, panorámával rendelkező lakás. Az 1800-as években épült házban található ingatlan luxus minőséget képvisel, amelyért 420 millió forintot, vagyis 1,5 millió forintot meghaladó négyzetméterárat adott az új tulajdonosa.

A Budapesten kívüli, vidéki területeken elkelt otthonok közötti rekorder sem maradt le sokkal, az ország negyedik legdrágábbjaként szerepelt ez a balatonfüredi, nagyon jó állapotú, szinte új lakás, amelyet a pandémia megjelenésének évében adtak át. A 172 négyzetméter alapterületű penthouse ingatlan tekintélyes méretű terasszal és pazar panorámával rendelkezik, 1,8 millió forint feletti négyzetméterárat fizetett érte a vásárló, ami összességében 319 millió forintos kiadást jelentett számára.

A fővárosi agglomeráció csúcstartója és a legnagyobb értékű vidéki ház egy Nagykovácsiban található, örökpanorámás, nagyon jó állapotú, 230 négyzetméteres családiház, amelyért több mint 1,3 millió forintos négyzetméterárat, vagyis 310 millió forintot kért az eladó.

A végső vételár mellett az sem mindegy, hogy négyzetméterenként mennyit kóstál az adott otthon. A legmagasabb négyzetméteráron elkelt ingatlan egy közel 3 millió Ft/m2 áron értékesített, V. kerületi, 121 négyzetméteres, nagyon jó állapotú lakás, amelyért 350 millió forintnál is többet adott a vevő. Vidéken egy tihanyi, 78 négyzetméteres otthonért fizettek kiemelkedő, 2,8 millió forintos négyzetméterárat. A ház lakható állapotú, így a 225 millió forintos vételár mellett bizonyára a korszerűsítés és a felújítás költséges munkálataival is számolnia kellett a vásárlónak.

money-gb6b6b593c_1280.jpg

A hasznos alapterület mérete is kiemelt szempont az érdeklődők számára az ingatlanvásárlás során: a legnagyobb alapterülettel rendelkező értékesített ingatlan egy csobánkai családi ház, amely tekintélyes életteret, 450 négyzetmétert biztosít tulajdonosának. A 10 szobával rendelkező ingatlan 211 ezer forintos egységáron, 95 millió forintért kelt el. A skála másik végén szereplő lakásokra is van kereslet: a 20 négyzetméter alatti lakóterű minigarzonok is jelentős számban keltek el idén, a fővárosban lokációtól és az ingatlan állapotától függően 725-1,7 millió forint közötti négyzetméteráron.

A tranzakciós adatok alapján az értékesített ingatlanok közel fele, 49%-a családi ház volt Magyarországon idén, míg az esetek 37%-ban téglaépítésű lakásra szerződtek a vevők. Panellakást a vásárlók 15%-a választott. A házgyári lakások között végső eladási ár szempontjából egy szentendrei, 77 négyzetméteres panel vezeti a sort, ezért a jó állapotú ingatlanért 69 millió forintot, vagyis 896 ezer forintos négyzetméterárat fizettek. A fővárosi kerületek legdrágább panellakása egy XIII. kerületi, jó állapotú, 72 négyzetméteres lakás, 67 millió forintért, vagyis 934 ezer forintos négyzetméteráron talált új tulajdonosra. Négyzetméterenként a legjelentősebb kiadást a panelek tekintetében egy III. kerületi, 27 m2-es, jó állapotú kislakás jelentette, amelyet 1,1 millió forintos áron vitt el a vevő, vagyis kereken 30 millió forintot szánt rá. Eközben Komlón egy felújítandó, 48 négyzetméteres panellakás már 7 millió forintért, vagyis 145 ezer Ft/m2-ért is kapható. Budapesten panellakáshoz a legolcsóbb áron a X. kerületben lehetett jutni, 29 négyzetméter mindössze 24,5 millió forintért kelt el, azonban ez így is viszonylag magas, 844 millió forintos négyzetméterárat jelent.

Az építőanyagok és a munkaerő drágulása következtében megemelkedett újépítésű négyzetméterárak, valamint a vevők részéről tapasztalható financiális nehézségek az újépítésű ingatlanok iránti kereslet enyhülését eredményezték. Az ingatlanközvetítő cég szakértőinek segítségével zárult eladások között országosan mindössze 6%-ban szerepelt új ingatlan. Közülük a legmagasabb értéket egy II. kerületi projekt, 140 m2-es lakása jelentette, amely négyzetméterár szempontjából is az élen áll. 350 millió forintért, vagyis 2,5 millió forintos négyzetméteráron kelt el. A fővárostól délebbre, a Dél-Alföldön, a Kecskemét 10 kilométeres vonzáskörzetében található Ágasegyházán azonban egy 120 négyzetméteres, új családi házat 150 ezer forintos négyzetméteráron, vagyis 18 millió forintért is kaphat a vevő.

A vásárlói igények igen eltérőek lehetnek, van, aki számára kikötés, hogy csak teljesen új ingatlant hajlandó megnézni a keresés során, azonban vannak olyanok is, akik kifejezetten a nagy múlttal rendelkező épületeket kedvelik. Az idei évben az eddigi eladások alapján a legidősebb ingatlan egy győri, 1780-ban épült, műemlékké nyilvánított ház, amelynek 210 négyzetméteres lakóterülete a ’90-es években teljeskörű felújításon esett át. 538 ezer forintos négyzetméterárat, vagyis 113 millió forintot fizetett érte a vásárló.



hirdetés
Legnépszerűbb témák
Stílusos otthonok
Béke és nyugalom stílusos környezetben: 5 mesés nyaraló a Balatonnál
Túlvagyunk a tavasz közepén, lassan ideje megtervezni az idei nyaralást! A szerencsésebbeket nyaraló várja a Balaton-partján, így elég csak oda ...

Dekor
Kedvenceink kedvencei: Szabados Ágival beszélgettünk
Szabados Ágit korábban hírműsorvezetőként, ma az olvasás nagyköveteként ismerhetjük, aki minden otthonba olvasókuckót álmodik.

Inspiráló helyiségek
Valódi vadregény: egy magával ragadó rábaközi kert
Már-már bukolikus hangulat uralkodik Zoltán rábaközi kertjében, amely lágy ívekben kanyargó ösvényekkel, ligettel, tóval és a nyugalom ajándékával ...

hirdetés


EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
Így néz ki a biztonságos hitel
Mire megtanultuk, mit jelent pontosan a THM és a jelzálog alapú devizahitel – már meg is szűntek. Aki jövőre lakást akar venni banki pénzből, az most ...

Hírek
A panellakások eladási ideje nőtt leginkább
Az értékesítési idő növekedése az ingatlanpiacon a paneleknél érezhető a leginkább, de erős a családi házaknál is, miközben alig érezhető a ...

Hírek
Azonnal költözhető lakások a Városliget mellett
Vannak helyek, ahol jó felnőni. Miért ingáznál az agglomerációból minden nap, ha a városban is megtalálod a vidéki élet előnyeit? Van egy hely a ...








Fizess elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás    Játékszabályzat

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek