hirdetés
hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés
hirdetés

Alig veszik a felújítandó otthonokat

Területenként és időszakonként változó arányban fordulnak elő a felújítandó otthonok az ingatlantranzakciók között. A nyugati területeken és Pest vármegyében a legerősebb a felújítási kedv, míg a fővárosban és a keleti országrészben alig vállalkoznak felújításra a vevők a Duna House szakértői szerint. A felújítandó és lakható ingatlanok négyzetméterára országos átlagban megközelíti a 400 ezer forintot, az otthonteremtésre fordított összeg pedig 29 millió forint körül alakul, míg a népszerű jó minőségi kategóriáért átlagosan 37%-kal magasabb négyzetméterárat kell fizetni.

Számos olyan kisebb, elnéptelenedő település található az országban, ahol kifejezetten olcsón lehet felújítandó, lakható otthonhoz jutni. Ezek többsége a Falusi CSOK-os preferált kistelepülések listáján is szerepel, az otthonteremtési támogatásnak köszönhető kedvezmények pedig kifejezetten csábítóak lehetnek a vásárlók számára. „A Duna House értékesítési adatai szerint ugyanakkor a vásárlók többsége nem szívesen bajlódik a felújítással járó nehézségekkel. Az idei évben az ország teljes területén zárult adásvételek mindössze 9%-a irányult felújítandó ingatlan vásárlására, 22-22%-os arányban a lakható és a nagyon jó kategória szerepelt, a legtöbb eladott ingatlan (41%) pedig jó állapotú volt” – kezdte a Benedikt Károly PR és elemzési vezető.

A vásárlók által preferált ingatlanminőség területenként és időszakonként eltérő, érdemes tehát visszatekinteni az elmúlt fél év változásaira. A Duna House Barométer adatai alapján összességében elmondható, hogy a 2023 novemberi visszaesés ellenére a nyugati országrészben vásárlók vállalják be leginkább a felújítással járó bonyodalmakat és anyagi terheket, de a Pest vármegyei vevők is szívesebben vállalkoznak felújításra, mint a keleti vagy a fővárosi térségben vásárló ügyfelek.

A DH közreműködésével zárult fővárosi ingatlantranzakciók között 2023. második felében átlagosan 7%-ban fordult elő felújítandó állapotú ingatlan. A legcsekélyebb arányban, 6%-ban az októberben köttetett adásvételek között szerepeltek esztétikai és műszaki korszerűsítésre is váró otthonok. Az idei évben erősebb felújítási kedv jellemzi a budapestieket, a januárban eladott ingatlanok 9%-a sorolandó a felújításra váró kategóriába. „Érdekesség, hogy tavaly júniusban még 40%-os többséggel a jó állapotú ingatlanokat vitték inkább az ingatlanközvetítő ügyfelei, majd az év második felében inkább a nagyon jó állapotú lakások domináltak a fővárosban” – tette hozzá a szakértő. Átlagosan az eladott lakások 39%-a volt nagyon jó állapotú a július-december között értékesített otthonok között a fővárosban. A 2024-es január ismét fordulatot hozott, 27%-ra csökkent a nagyon jó állapotú ingatlanok aránya, a tavalyi év második felében átlagosan 18%-os előfordulású lakható ingatlanok aránya 20%-ra emelkedett, a prímet pedig 44%-kal újra a jó kategória vitte.

key-g5c87a8c14_1280.jpg

Pest vármegye tekintetében kevéssel hangsúlyosabb a jó állapotú ingatlanok iránti kereslet, júliustól decemberig átlagosan 40%-ban döntöttek jó állapotú ingatlan mellett az ügyfelek. A legjelentősebb arányban, 55%-ban 2023 októberében, 2023 augusztusában pedig 31%-kal a nagyon jó állapotúak voltak fölényben. Kiegyensúlyozott képet mutat a lakható állapot iránti kereslet, ugyanakkor jóval változatosabb a felállás a felújítandó otthonok előfordulását illetően. Az elmúlt év második felében átlagosan az értékesített Pest vármegyei ingatlanok 10%-a volt felújítandó, decemberben és 2024 januárjában ugyanakkor 8%-ra csökkent ez az érték. A legtöbb felújításra szoruló ingatlan 13%-os aránnyal 2023 novemberében cserélt gazdát a területen.

Kelet-Magyarországon az elmúlt félévet vizsgálva egyértelműen a jó állapotú ingatlanoké volt a főszerep, 43%-os átlagos előfordulással találhatóak meg az adásvételek között ezek az otthonok. Idén januárban az értékesített ingatlanok 48%-a volt jó állapotú, tehát népszerűségük tovább erősödött, míg a lakható kategória keresettsége a 23%-os átlagról 18%-ra csökkent januárban. Tavaly júniusban és augusztusban erős volt a területen a felújítási kedv, mindkét hónapban 11%-os volt a felújításra szoruló ingatlanok jelenléte a tranzakciók között, azonban 2023 júliusában és októberében ez az arány mindössze 4% volt. Idén januárban 7%-ban döntöttek felújítandó ingatlan mellett az ügyfelek.

A nyugat-magyarországi területeken is javában a jó állapotú otthonok mellett döntöttek a Duna House közreműködésével ingatlant vásárlók, a tavalyi év második felében átlagosan 39%-uk tartozott ide és januárban is 39%-os többséggel voltak jelen. Az országon belül a nyugati területek vevői büszkélkedhetnek a legerősebb felújítási kedvvel, itt 2023 júliusától 2023 decemberéig 8-15% között alakult a felújítandó otthonok aránya, ami átlagosan 12%-ot jelent. Idén januárban még ennél is több, a területen eladott ingatlanok 13%-a igényelt teljes felújítást.
 
Akár a kedvezőbb árú, de munka- és időigényes felújítandóak, akár az azonnal költözhető, jobb állapotú otthonok mellett voksol az ügyfél, van miből választani. A DH aktuális megbízásainak többsége, 76%-a a lakhatónál magasabb kategóriába sorolható, így kifejezetten bő kínálat várja azokat a vevőknek, akik csak esztétikai, esetleg kisebb volumenű energetikai korszerűsítésre vállalkoznának.

„Jobb állapotú társaiknál – az árakat tekintve – lényegesen kedvezőbb alternatívát kínálnak a felújításra szoruló házak és lakások az otthonteremtést tervezőknek, a nem Falusi CSOK-os településeken található ingatlanokat is beleértve a Duna House aktuális, országos adatbázisának 28,7%-a tartozik a felújítandó, vagy lakható állapotú otthonok közé. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni azt sem, hogy Magyarország ingatlanállományának 17%-a vályog vagy sár falazatú, ezek az ingatlanok pedig csak bizonyos feltételek teljesítése mellett alkalmasak a Falusi CSOK-ra, ezért mindenképpen érdemes ingatlan- és pénzügyi szakértővel egyeztetni a döntés előtt.”

Fotó: Pixabay



hirdetés
Legnépszerűbb témák
Stílusos otthonok
Béke és nyugalom stílusos környezetben: 5 mesés nyaraló a Balatonnál
Túlvagyunk a tavasz közepén, lassan ideje megtervezni az idei nyaralást! A szerencsésebbeket nyaraló várja a Balaton-partján, így elég csak oda ...

Dekor
Kedvenceink kedvencei: Szabados Ágival beszélgettünk
Szabados Ágit korábban hírműsorvezetőként, ma az olvasás nagyköveteként ismerhetjük, aki minden otthonba olvasókuckót álmodik.

Inspiráló helyiségek
Valódi vadregény: egy magával ragadó rábaközi kert
Már-már bukolikus hangulat uralkodik Zoltán rábaközi kertjében, amely lágy ívekben kanyargó ösvényekkel, ligettel, tóval és a nyugalom ajándékával ...

hirdetés


EZT IS Ajánljuk
Inspiráló helyiségek
Nőies otthon egy térben
Egy kisebb méretű lakás nagy előnye, hogy kevés tárgy és bútor kell ahhoz, hogy meghitt kuckót alakíthass ki benne. Átgondolt térszervezéssel, ...

Hírek
Díjazták Velence ikonikus épületének felújítását
A David Chipperfield Architects milánói építészeti irodája segítségével valósult meg az a projekt, amely során felújították és modernizálták a ...

Inspiráló helyiségek
Madonnának is bejött
Itt forgatták a Napfény íze és Madonna főszereplésével az Evita című film egyes jeleneteit – vagyis a budapesti lakás a legigényesebb hollywoodi ...








Fizess elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás    Játékszabályzat

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek