hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés

Gyönyörű, mediterrán varázslat, a tölcsérjázmin

Hazájában, a forró délen valódi virágtengert alkot a tölcsérjázmin, amely itthon is könnyen nevelhető cserépben vagy kúszónövényként is, így neked csak a tökéletes helyet kell megtalálnod számára.

TÖRTÉNETE A tölcsérjázmin Dél-Amerikából származó örökzöld, fás szárú növény, fényes levelekkel és sok látványos virággal, melyek bájos tölcsérformájúak, színesek. Hazájában több mint kétszáz fajta létezik, az aprótól az egészen nagy virágúig, itthon azonban inkább az alapfajok hibridjeivel találkozhatunk. Magyarországon tavasztól őszig tarthatod a szabadban, teraszon vagy egy pici erkélyen, de akár egy napos ablakpárkányon is. Fontos, hogy a déli órákban ne érje közvetlen napfény, de ezenkívül a gondozása nem túlságosan bonyolult. Gyors növekedésű, így akár októberig gyönyörködhetsz a mediterrán virágpompában.

flower-982294_1920.jpg

FAJTAKALAÚZ A tölcsérjázminnak két alapfaja van, amelyek növekedésükben, megjelenésükben eltérnek, gondozásuk azonban szinte teljesen megegyezik, virágai pedig egyformán tölcsérformájúak. A Mandevilla fajták gyorsan nőnek, kúszó természetűek, levelei oválisak, fényesek. Jó választás boltívek és pergolák befuttatására, de a lugast is hangulatossá varázsolja néhány tő. A Dipladenia egy másik népszerű tölcsérjázminfajta. Levelei valamivel hosszúkásabbak, virágszirmai kihegyezettek. Bokros megjelenésű, tökéletesen nevelhető cserépben vagy függőkosárban.

EZEKET A HELYE- KET KEDVELEM Mivel mediterrán növény vagyok, a napfényes helyeket kedvelem. A déli forróság azért nekem is megárt, félárnyékos helyen viszont szépen fejlődöm. Nyáron inkább a száraz levegőt szeretem, nem a párásat.

ÍGY ÖNTÖZZ Nyirkos talajban érzem magam a legjobban, de két öntözés között várd meg, míg a talaj majdnem teljesen kiszárad. Ha heti rendszerességgel öntözöl, az biztos kedvemre való lesz. Vigyázz, nehogy vízben álljanak a gyökereim!

HÁLÁS LESZEK ÉRTE Nagyon rosszul viselem a hideget, ezért télen különösen vigyáznod kell rám. Megfelelő metszéssel és öntözéssel a legtöbb kártevőtől megmenthetsz, erre nem vagyok túlságosan érzékeny.

dipladenie-3579750_1280.jpg

GONDOSKODÁS Jó, ha tudod, hogy a tölcsérjázmin kimondottan érzékeny a hidegre. Már akkor be kell vinni a szabad levegőről, amikor az éjszakai hőmérséklet 5-8 Celsius-fok alá esik. A chilei tölcsérjázmin (Mandevilla laxa) jobban tűri a hideget, mint a többi faj, akár 0 Celsius-fokig is elvan a szabadban. Teleltetéskor először szélességében és magasságában vágd vissza, de vigyázz, mert nedve bőrirritáló, lenyelve pedig mérgező. Metszés után vidd világos, de nem közvetlen napfénynek kitett helyre. A hőmérséklet 18-22 Celsius-fok között ideális számára, érdemes párásabban tartani a levegőt és csak időnként megöntözni.

fotók: pixabay
hirdetés

Legnépszerűbb témák
Stílusos otthonok
Cementgyárból luxusotthont varázsolt az építész
Egy építész fantáziát látott egy elhagyott cementgyár épületében és közel 4 évtized alatt luxusotthont varázsolt belőle.

Stílusos otthonok
7 csodaszép enteriőrfotó: el sem hinnéd, hogy ezek mind lakókocsik
Lakókocsik felújításával, otthonná alakításával foglalkozik Trina Sholin és férje.

Stílusos otthonok
Bájos eklektika: egy fast fashiont nélkülöző otthon
Első saját otthonát teremtette meg Vanda és Roland egy régi polgári lakás falai között: a látványosan átalakított terekkel és az egyedi, egyben ...

EZT IS Ajánljuk
Kert, növény
Szeptemberi kertészkedés
Ilyenkor még bőven van mit tenni a kertben a virágágyások között, és a balkonládák környékén. Akinek meg van egy kis konyhakertje, nem késő vetni, ...

Kert, növény
Komposztkészítés házilag
A tápanyagokban gazdag komposzttól a növényeink sokkal erőteljesebbek, szebbek lesznek, jobban fejlődnek, a virágok színpompával hálálják meg a ...

Kert, növény
Krizantém, az ősz aranya
A krizantém nagy örömünkre a rövidülő őszi nappalokat választja a virágzáshoz.
Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek