Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

Sziklakert saját kezûleg

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy sziklakertet építeni és gondozni a kertészkedés egyik legérdekesebb és legszebb ága. Nem könnyű munka, de a végeredményt tekintve megéri fáradozni.

A sziklakertben változatos élőhelyekről származó, többé-kevésbé hasonló igényű növényeket tarthatunk együtt. Némelyek a havasokból vagy száraz, kopár középhegységekből származnak, mások pedig füves sztyeppéken, hideg sivatagokban vagy mediterrán hegyvidékeken tenyésznek.
Ahhoz, hogy a sziklakert tetszetős legyen, és megfelelő élőhelyet biztosítson a növények számára, gondosan kell megválasztanunk a helyet, előkészíteni a területet, majd megépíteni a sziklakertet. A magashegyekből való növények érzékenyek a talaj túlzott felmelegedésére, ezt a nagyobb méretű kövek megakadályozzák. A perzselő napsütést nem tűrő növényeknek egy nagyobb kő árnyékában, vagy, ha nagy a sziklakert, akkor annak árnyékos északi, vagy keleti oldalán alakíthatunk ki megfelelő otthont.

Hová építsünk sziklakertet?
A célnak bármilyen talajú kert megfelel, de a laza, jó vízvezető képességű talaj a legelőnyösebb. A kötött agyagos talajon ugyanis többletmunkát jelent a megfelelő drénágy, vízelvezető réteg elkészítése.
A lejtős területek általában tökéletesek egy sziklakert számára, különösen, ha déli fekvésű lejtőnk van. A sziklakert ágynak árnyékos területtel, északkal és délkelettel kell szembenéznie.
Kerüljük a fagyzugos, erősen szeles, huzatos helyeket.
A beültetésre szánt növényektől függően választhatunk nyílt napos, illetve árnyas helyeket.
Egy sziklakert építése ideális megoldás a kellemetlen lejtők hasznosítására, ahol a fűnyírás vagy a talajkezelés nehézkes lenne.

bromeliads-781309_960_720.jpg

Válasszunk sziklát
Jók a vulkanikus kőzetek, a gránit, a bazalt, az andezit, és az üledékes kőzetek is, a mészkő, a dolomit, kivéve, ha mészkerülő növények is lesznek a sziklakertben. A homokkő is megfelelő. A látvány szempontjából fontos, hogy a kövek színe egységes legyen. A legszebbek a természet által koptatott darabok. Apró kavicsokból nem lehet szép sziklakertet építeni, inkább nagyméretű köveket válasszunk. Arra azonban ügyeljünk, hogy a köveket meg kell tudnunk mozgatni, tehát azok, melyeket két ember nem tud kényelmesen beépíteni, kerülendők. A kövek lehetnek különféle formájúak, szinte mindegyiket jól el lehet helyezni. A lapos kövek eső idején segítenek a csapadékvíz elvezetésében a lejtős területeken, a szélesebb, nagyobb darabok pedig használhatók ülőfelületként.
 

Sziklakert típusok
Ha nagyobb méretű laposabb sziklákat illesztünk szorosan egymás mellé és csak néhány centiméteres rést hagyunk közöttük, ide ültethetünk sziklahasadékban lakó növényeket.
Ha megfelelő méretű lejtős terület és sok kő áll a rendelkezésünkre, építhetünk nagyméretű, lépcsőzetes sziklakertet, ahol az egyes teraszok sok helyet biztosítanak növényeink számára.
Kisebb kertekben ideális az emelt sziklakerti ágyás, mely 40-80 cm falmagasságú szabályos, vagy szabálytalan alapterületű ágy. Az emelt ágy fala lehet terméskő, de készíthetők szép, emelt ágyak téglából és fából.
 
stonecrop-2999477_960_720.jpg

Ha egy emelt sziklakerti ágyásra való helyünk sincs a kertben, építhetünk teknőkertet. Az ilyen, apró termetű növényeket befogadó kertecske alapja ideális esetben egy kőből készült nagyobb edény. Az ültető közeget és a vízelvezető réteget a növények igényeinek figyelembe vételével válasszuk meg. A teknőkert felszínének kialakításakor egy miniatűr természetes sziklafelszín létrehozására törekedjünk.
Ha csak néhány nagyobb sziklát szeretnénk elhelyezni a kertben, akkor alakítsunk ki egy sziklacsoportot. A sziklákat süllyesszük a talajba, mintha azok kiálló szórványkövek lennének. A kövek környékét ültessük be olyan alacsonyabb, évelő növényekkel, melyek nem igényelnek különösen jó vízáteresztő képességű talajt.

garden-1837438_960_720.jpg

A sziklakert építése
Miután kijelöltük a sziklakert helyét, tisztítsuk meg a területet a gyomoktól és alakítsuk ki a vízelvezető réteget. Legjobb, ha a helyről 30-40 cm mélységben eltávolítjuk a termőtalajt, majd ezt a felületet feltöltjük durva murvával, kőtörmelékkel. A legnagyobb ellenségek az évelő gyomnövények, ezek közül is leginkább az agresszívan terjedő tarackoló fajok.
A legfontosabb követelmény a sziklakert talajával szemben, ami lehet saját kertünk talaja is, hogy jó vízelvezető képességű legyen. Ezért fele arányban apró murvát, vagy durva szemű homokot kell az alapanyaghoz keverni. A keverék akkor megfelelően vízvezető, ha a rálocsolt víz azonnal keresztüljárja, nem ül meg a tetején.

cerastium-1337756_960_720.jpg

A sziklakertet a sziklákból és a laza talajkeverékből együtt állítsuk össze. A sziklák adják az alapot, melyek közeit a talajkeverékkel töltjük fel. Ne emeljünk földkupacot, amit teletűzdelünk gondosan megválasztott kövekkel, mert hamarosan megsüllyed. A sziklakert alapját alkotó sziklák lehetnek akár betontömbök is, senki sem látja őket. A hézagokat folyamatosan töltsük fel az előre elkészített talajkeverékkel, jól nyomkodjuk a földet a kövek közé.

Sziklakerti növények
Fontos, hogy a kő domináljon, ne a növény. A legkedvezőbb arány, ha a felület egyharmadát borítja a növényzet, a többi részt a sziklák és a köréjük tett murva foglalja el. Sziklakertben jól mutatnak a tűlevelű örökzöldek, a törpe cserjék, a hagymás évelők, a törpe virágzó évelők és az egynyári növények.
Érdemes a formára is hangsúlyt fektetni:
gömb alakú - Thuja occidentalis 'Danica',
párnát alkotó - Pinus mugo var.pumilio,
elterülő, talajtakaró - Juniperus communis 'Repanda'
oszlopos - Juniperus communis 'Sentinel',
színes levelűek - Juniperus squamata 'Blue Star'.
 
succulents-1030982_960_720.jpg
Ha egy kő a szállítás vagy a sziklakert építés során megsérül, a következő masszával segíthetünk rajta: tegyünk három rész agyagot egy rész joghurthoz és keverjük addig, míg fogkrém állagú nem lesz. Vigyük fel az anyagot a sziklákra. A joghurt olyan enzimeket tartalmaz, melyek serkentik a zuzmók, és mohák megtelepedését, növekedését a sziklakertünkben.

Forrás: Sziklakert - a sziklakert építése házilag - sziklakert építési anyagokhirdetés

Legnépszerűbb témák
Hírek
Kézműves bútorok Olaszországból
A Made in Italy eredetiséget garantáló, kifinomult olasz kézműves bútorok Észak-Olaszországból.

Stílusos otthonok
Pasztell színek és nőies energiák egy mesés debreceni otthonban
Az örök tavasz birodalmába érkeztünk Andiék boltívekkel, pasztell és cukorkaszínekkel, finom formájú bútorokkal berendezett otthonának küszöbét ...

Hírek
Toszkán kézműves textil: kifinomult elegancia, kiváló minőség
Busatti, egy nyolcgenerációs toszkán kézműves textilvállalat, amely mára a kifinomult elegancia és a kiváló minőség szinonimájává vált, ...

EZT IS Ajánljuk
Inspiráló helyiségek
Tökéletes társbérlet
Tavaszig, sőt akár évekig virulhatnak a társbérlet „lakói”, csak arra kell ügyelnünk, hogy folyamatosan nedves legyen a földjük. A hidegnél nagyobb ...

Inspiráló helyiségek
A sziklakert sztárjai: 5 növény, amit neked is be kell szerezned
A sziklakert minden kertet megszépít. Úgy teremt meghitt hangulatot, hogy szinte gondozást sem nagyon igényel: növényei jól tűrik a szárazságot és a ...

Dekor
Művészi motívumok: kövekkel díszített házfalak
Művészi motívumokat rak ki a házak falára kövekből egy kanadai házaspár. A különleges mintázatok az épület külső részén, a kerítésen, sőt a lakásban ...
Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek