Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

Tervezd meg új zero waste konyhádat a 11. Konyhakiállításon!

Beltéri komposztáló, víztakarékos csaptelep, okoshűtő: egy új konyhabútor remek apropó lehet arra, hogy elmozduljunk a hulladékmentesség, a zero waste életmód irányába.

Az egészben pedig az a legjobb, hogy a környezettudatosság oltárán egy pillanatra sem kell, feláldozunk az elegáns megjelenést, esztétika vagy kényelmi szempontokat. Sőt, az aktuális trendekkel sem kell szembe mennünk! Tóth Andival zero waste tanácsadóval, a Dobd ki a szemetest! - Hulladékcsökkentés lépésről lépésre című könyv szerzőjével beszélgettünk.

ZeroWaste1.jpeg

Ha egy felújtás vagy építkezés alkalmával azt fontolgatjuk, hogy az életmódunkon is változtatunk, és szeretnénk környezettudatosabb háztartást vezetni, akkor már a tervezési szakaszban érdemes meghoznunk a döntést?

Pontosan, hiszen egy zöld, esetleg zero waste konyha kicsit más térszervezést kívánhat. Csak néhány példát említve: biztosan szükségünk lesz egy 2-3 rekeszes szelektívgyűjtőre, és, amennyiben nincs kertünk vagy nagy erkélyünk, úgy praktikusan a mosogató környékére egy beltéri komposztálót is el kell helyezni a zöldhulladéknak. Aggodalomra nincs ok, a benti komposztálás garantáltan nem fog a stílusos konyha rovására menni, hiszen remekül záró, mutatós komposztálóedényeket lehet már vásárolni. Emellett, kamra híján érdemes átgondolni azt is, hogyha csomagolásmentesen szeretnénk vásárolni, átlátható módon el tudjuk rendezni a zero waste háztartásokban elengedhetetlen üveg vagy fém tárolóedényeket. Én eleinte polcokon sorakoztattam fel az üvegeket, de nem volt igazán praktikus. Ebből tanulva mindenkinek néhány mély fiókot javasolnék a tárolásukra, így sokkal áttekinthetőbb lesz a rendszer, ráadásul nincsenek szem előtt, nem porosodnak, zsírosodnak az üvegek.

ZeroWaste2.jpeg

A következő lépés a tervezési szakaszban, hogy miből legyen az a konyha? Ezen a téren is léteznek zöldebb megoldások?

Amennyiben zero waste háztartásban gondolkodunk, úgy a természetes anyagok felhasználása a legjobb döntés. Nagyon jó, környezettudatos választás lehet például a keményfa, ami minőségi, hosszantartó, és akár többször is fel lehet újítani, ha megunjuk. De már az is sokat jelent, ha munkapultból választunk valódi fát vagy bambuszt. A lényeg, hogy minél kevesebb műanyagot tartalmazzon az az alapanyag, amiből a konyhánk épül, hogy ne terhelje a környezetet, ha majd egyszer megválunk tőle. A választásnál érdemes számba venni a lokációt is, ha a lehetőségeink engedik magyar vagy Európából származó terméket illetve alapanyagokat válasszunk.  

ZeroWaste3.jpeg

Mi a helyzet az újrahasznosított termékekkel, alapanyagokkal?

Az újrahasznosított anyagból (például PET palackból) készült termékek sem elvetendők, részmegoldásnak tökéletesek, de a hulladékmentes szemlélet alapján a szelektív hulladék is hulladék, így ha most én alakítanék ki új konyát, akkor bár drágább, biztosan valamilyen jó minőségű természetes anyag mellett döntenék.

Egyéb konyhai eszközök, berendezések tekintetében milyen környezetbarát alternatívákat javasolnál?

Fenntarthatóság szempontjából a mosogatógép az egyik legjobb megoldás, annak ellenére, hogy energiát fogyaszt, de emellé zárható mosogatótálcát és víztakarékos csaptelepeket ajánlanék, előbbit az állóvízben való mosogatás és a vízzel való takarékoskodás miatt. A konyha megvilágításának kialakításánál a helyi fényekre törekednék: vagyis kisebb teljesítményű LED-es vagy energiatakarékos izzókat helyeznék célzottan munkapult, a főzőlap vagy az étkezőasztal felé. Amennyiben a konyhánkat tudjuk úgy tervezni, hogy a tűzhelyhez közel legyen ablak, érdemes azt is átgondolni, hogy szükség van-e páraelszívóra. A konyhai elektromos eszközök kiválasztásánál mindenképpen javaslom az alapos átgondolást: ha mindenképpen szükségünk van az adott elektromos berendezésre vagy egyéb eszközre, akkor törekedjünk a minél hosszabb garanciális időt nyújtó márkák, termékek kiválasztására, hiszen a hosszú garanciális idő, hosszú minőségi használhatóságot feltételez, ami pedig az eszköz végső hulladékká válását tolja ki az időben.

ZeroWaste4.jpeg

Mi a helyzet az élelmiszertárolással, sütéssel, főzéssel?

Tudatos használat mellett lényegesen meg tudja könnyíteni a dolgunkat például egy okoshűtő, ami számon tartja a készletünket a beépített kamerának és az applikációnak köszönhetően, távolról állítható a hőmérséklete, jelez a lejáró szavatosságú élelmiszerekről és így tovább. Jóval könnyebb így a mindennapi rohanás közepette visszaszorítani a pazarlást. Szintén rendkívül környezetszennyező, és nem utolsósorban egészségtelen a bő olajban sütés. A fáradt olaj súlyosan tudja károsítani az élővizeket, ha kiöntjük a lefolyóba. A szakszerű és környezettudatos elhelyezés viszont némely esetben  gondot okozhat, macerás, mert össze kell gyűjteni, el kell vinni speciális gyűjtőkbe, amit nem tud mindenki feltétlenül beilleszteni a napirendjébe. Érdemes olyan technológiákat, eszközöket választani, amik minimális olaj felhasználása mellett vagy teljesen olajmentesen teszik lehetővé  ízletes és egészséges ételek elkészítését. Természetesen, azt hozzá kell tennem, hogy minél több elektromos kütyü van egy háztartásban, annál indokoltabb a napelem felszerelése.

ZeroWaste7.jpeg

Tervezz zöldebb konyhát a Konyhakiállításon!

Látogass ki február 28. és március 1. között a Budapest Arénába, és ismerd meg a fenntartható jövő, valamint a környezettudatos élet elengedhetetlen konyhai eszközeit a Konyhakiállítás 2020-on! Az ország egyetlen konyhai nagykiállításán olyan világszínvonalú újdonságokkal, ötletekkel, termékekkel és megoldásokkal találkozhatsz, melyekkel korábban még soha! Kirándulj a legújabb trendek, konyhatechnológiák és konyhai eszközök rengetegében, vegyél részt az egész napos konyhatervezési tanácsadáson, szívd magadba a szakértők milliónyi ötletét, és közben hódolj varázslatos gasztrokalandoknak is!

https://zero-hulladek.blogspot.com/
hirdetés

Legnépszerűbb témák
Hírek
Kézműves bútorok Olaszországból
A Made in Italy eredetiséget garantáló, kifinomult olasz kézműves bútorok Észak-Olaszországból.

Stílusos otthonok
Pasztell színek és nőies energiák egy mesés debreceni otthonban
Az örök tavasz birodalmába érkeztünk Andiék boltívekkel, pasztell és cukorkaszínekkel, finom formájú bútorokkal berendezett otthonának küszöbét ...

Hírek
Toszkán kézműves textil: kifinomult elegancia, kiváló minőség
Busatti, egy nyolcgenerációs toszkán kézműves textilvállalat, amely mára a kifinomult elegancia és a kiváló minőség szinonimájává vált, ...

EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
Így lesz zöld a háztartásod: 7 hasznos tipp
Otthonod hulladékmentesítéséhez a most uralkodó fogyasztói szokásokon kell kicsit változtatni: apró ötletekkel nem is nagy lépést ...

Dekor
A konyha, mint gyönyörű laboratórium
Bár mostanában a természetesebb anyagok is hódítanak, a minimalista konyhák között újabb díjnyertes született - nem is indokolatlanul.

Étkezők és konyhák
Mondern, country, konyha
Amikor a country stílusú konyhára gondolunk egy svéd falu vagy az angol vidék jut először eszünkbe - legalábbis a tervezők szerint.
Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek