Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

Így tedd környezetbaráttá konyhádat: három hasznos tipp

Bár hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy egyéni cselekedeteink nem sokat számítanak a klímaváltozás tekintetében, már az otthonunkban, ezen belül a konyhánkban is sokat tehetünk a bolygónkért, és pár egyszerű megoldással jelentősen csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat. Nézzük, hogyan!

Az élelmiszer harmada a kukában végzi

A kidobott élelmiszereinkkel nagyban hozzájárulunk a klímaváltozáshoz, hiszen, egyrészt a termeléshez szükséges energiát, vizet, állatok esetében a takarmányt is elpazaroljuk, másrészt a szemétre kerülő szerves anyagok bomlásuk során gyorsítják a globális felmelegedést. Tudtad, hogy a háztartásokban az élelmiszereknek akár egyharmadát is kidobják?

„Európában az élelmiszerpazarlás körülbelül 70 %-ért a háztartások felelősek, a maradék 30 % pedig a kereskedelem, utaztatás, termelés során származik. A világon megtermelt élelmiszerek 1/3-a a kukában landol, s a legfrissebb hazai adatok szerint a magyar háztartásokban fejenként évi 68 kilogramm étel kerül a kukába.” – mondta Szabó Eszter a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs munkatársa.

zoldsegek.jpg

Előzzük meg a pazarlást

Az élelmiszerpazarlás megelőzése az egyik legegyszerűbb lépés, amivel tehetünk a klímaváltozás ellen, ehhez pedig nem kell több mint pár megoldás beépítése a mindennapjainkba:

1. Legkézenfekvőbb, ha szezonális élelmiszereket vásárolunk, így elkerülhetjük, hogy az importálás folyamán megromoljon az áru, s emiatt a szemetesben landoljon.

2. A vásárlást követően a felhasználásról is dönthetünk tudatosan. A megvásárolt zöldségek-gyümölcsök héját számtalan kreatív módon felhasználhatjuk, ami mindamellett, hogy környezetkímélő, pénztárcabarát és ízletes is. Pillanatok alatt készülhet belőle alaplé, ropogós chips, az almahéjából tea, sok zöldség leveléből pedig saláta vagy pesto. A hús vásárlás esetében érdemes egész állatot vásárolni és minden részét felhasználni.

3. Az élelmiszerpazarlás egyik leggyakoribb oka az otthoni ételtárolás szervezettségének hiánya. Ételtárolók segítségével azonban könnyen átláthatóvá tehetjük a hűtőnk és szekrényeink tartalmát, illetve hermetikus zárásuknak köszönhetően az ételek hosszabb ideig megőrizhetik minőségüket.

Sokan úgy gondolják, hogy ez az életmód drága és körülményes. Minimális odafigyeléssel azonban akár pénztárcánknak is kedvezhetünk, hiszen tudatos vásárlóként csak a szükséges termékeket fogjuk leemelni a polcról, ezáltal a megvásárolt ételeink nem a kukában fognak landolni. „Vannak, akik kételkednek az egyéni aktivizmus hatékonyságában, de én hiszem, hogy a világnak nem egy maroknyi tökéletes környezetvédőre van szüksége, hanem több milliónyi tökéletlenre.” – emelte ki Antal Éva, aki a közösségi médiában ismert „Vászonzsákoslány”-ként igyekszik motiválni és tippekkel segíteni a követőit.

woman-1979272_1920.jpg

Fenntartható életmód

Erről az IKEA sem gondolkodik másképp, ezért is indította el fenntartható életmódra buzdító nemzetközi kihívását az IKEA Better Living alkalmazáson belül, mely hazánkban is nagy sikert aratott. A több mint 1300 fő részvételével történő kihívás eredményeként csupán 10 nap alatt 47 700 kg CO2-t, 3400 kg hulladékot és 451 900 liter vizet takarítottak meg a résztvevők. A legnépszerűbb tevékenységek az alábbiak voltak:

• a kulacs vízzel való újra töltése

• a csap elzárása, amikor annak használata nem indokolt

• a világítás tudatos lekapcsolása

• az elektronikai eszközök használatának csökkentése

• valamint természetes hőmérséklet-szabályozás
hirdetés

Legnépszerűbb témák
Hírek
Kézműves bútorok Olaszországból
A Made in Italy eredetiséget garantáló, kifinomult olasz kézműves bútorok Észak-Olaszországból.

Stílusos otthonok
Pasztell színek és nőies energiák egy mesés debreceni otthonban
Az örök tavasz birodalmába érkeztünk Andiék boltívekkel, pasztell és cukorkaszínekkel, finom formájú bútorokkal berendezett otthonának küszöbét ...

Hírek
Toszkán kézműves textil: kifinomult elegancia, kiváló minőség
Busatti, egy nyolcgenerációs toszkán kézműves textilvállalat, amely mára a kifinomult elegancia és a kiváló minőség szinonimájává vált, ...

EZT IS Ajánljuk
Megoldjuk
Ezeket szinte soha nem takarítjuk a lakásban, pedig kellene
Vannak olyan háztartási munkák, amelyeket gyakran elvégzünk, ilyen például az ágyneműcsere, a mosogatás vagy épp a porszívózás. Emellett viszont ...

Megoldjuk
Így tisztítsd a hűtőt helyesen - Takarítás lépésről lépésre
A hűtő leolvasztása, kitakarítása a házi munkák részét képezi, sokan mégis halogatják, mert túl macerásnak tartják. Kisebb tisztítást havonta, teljes ...

Megoldjuk
Erre a helyiségre vágyik a háziasszonyok 70 százaléka
Nem hatalmas gardróbszobára vagy moziteremre, hanem mosókonyhára vágyik a legtöbb háziasszony egy friss felmérés szerint.
Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek