hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés

Szoba sokszorozása szakszerűen

Az élethelyzet megváltozásával, például a család bővülésével új terekre lehet szükségünk. A mai ingatlanárak mellett a nagyobb lakásba, házba költözés sokaknál nem megoldható.

Ilyenkor a legegyszerűbb megoldás válaszfalak beépítése lehet, amit akár saját magunk is elvégezhetünk. Azonban az új „közfalak” szigetelése a zajok terjedésének megakadályozása, az ideális hőmérséklet megőrzése, valamint a tűzvédelem miatt is fontos!

A lakáson belüli térelrendezés módosításának legegyszerűbb és legkevesebb hulladékkal járó módja a gipszkarton falak beépítése. Ezzel a családi otthon az aktuális élethelyzethez rugalmasan alkalmazkodik, gyermek születéskor például könnyen kialakítható egy új tér, gyerekszoba hozható létre. Ha pedig nagyobbak lettek a gyerekek, gipszkarton falak segítségével mindegyik privát szférához juthat.

A gipszkarton szárazon beépíthető, nem lesz felfordulás, téglatörmelék. Kis súlya miatt tetőtérbe is ideális, mert nem terhelni a födémet és mivel száradási idővel sem kell számolni, akár egy nap alatt kialakítható az új tér. A profilok felszerelése után azonnal rögzíthetőek a gipszkarton lapok, közéjük pedig jöhet a kőzetgyapot hő- és hangszigetelő lemez. Ezután már csak a hézagolás következik, aminek száradása után kezdhet festeni, vagy tapétázni.

20190617-rw-cee-pho-207

Miért fontos a válaszfalak szigetelése?

A válaszfalak szigetelése elsősorban a beltéri zajok mérséklése, a szomszédos helyiségekbe történő átjutásának megakadályozása miatt fontos. A hang- és hőszigetelési képesség az alkalmazott kőzetgyapot testsűrűség és a vastagság növelésével valamint igény esetén 2x2 réteg gipszkarton alkalmazásával javítható. Az emberi beszéd hangereje pedig nagyjából 50 dB, a ROCKWOOL Airrock XD hangszigetelő kőzetgyapot pedig – egy legalább 75-100 mm-es gipszkarton profil rendszerben – 45-50 dB hanggátlást biztosít. Ez azt jelenti, hogy akár egy vendéglő morajlását is képes megszűrni.

A hang és hőszigetelés mellett ezen termékek használatával otthonunk biztonságáért is aktívan teszünk, ugyanis egy esetleges tűz kialakulásakor, a kőzetgyapot  1000 °C feletti olvadáspontja miatt képes gátolni a tűzterjedést így kisebb lesz a kár a lakásban. Emiatt is a villanyvezetékeket is érdemes a szigetelőanyagba ágyazni, ami így nemcsak az elektromos zajokat nyeli el, de egy zárlat esetén képes megakadályozni a lakástüzet is.

A ROCKWOOL Airrock XD például teljes keresztmetszetében víztaszító, így a vízvezetéket is a szigetelőanyagba illesztve ajánlatos futtatni, amivel csillapíthatjuk a csobogó vízhangokat és a penészesedést is megelőzhetjük, mivel a kőzetgyapot páraáteresztő képessége szinte a levegőével megegyező.

Szakszerű kivitelezés, akár házilag

A gipszkarton válaszfalak kialakításához fa és fémprofil váz szükséges, az utóbbi népszerűbb manapság.

A szakszerű kivitelezésnél a legfontosabb, hogy

  • a szigetelőanyag teljes keresztmetszetében kitöltse a gipszkartonnal egyik oldalon befedett profilt,
  • a szigetelőanyag vastagsága megegyezzen a váz bordaszélességével,
  • és ne maradjon hézag a lapok között.

A gipszkarton lapok felcsavarozására is ajánlott figyelni, a gyártó utasítása szerinti sűrűségben kell rögzíteni, ugyanis a túl sűrű csavarozás ugyanúgy hanghidat képez, mint a szigetelő lemezek közti hézag. Ügyeljünk továbbá arra, hogy a gipszkarton lapok közvetlenül ne érjenek hozzá a fal és födészerkezethez (ne tudják rá vezetni a hang rezgéseit), hanem hanglágy anyaggal csatlakoztassuk azokhoz, a gyártók ajánlásai szerint. Figyelemmel a födémszerkezet lehajlására a válaszfal mennyezethez történő csatlakoztatását csúszókapcsolat kialakításával célszerű megoldani.

Többrétegű válaszfal

A többrétegű válaszfal beépítésével növelhető mind a hang-, mind- a hőszigetelési képesség. Ebben az esetben két vázszerkezetet kell elhelyezni 0,5-1 cm-es légréssel. Gipszkarton borítás csak a külső oldalukra kerül, szigetelőanyag a 2 vázon belülre a légrést üresen hagyva (bár ez utóbbit laza hangtompító anyaggal is ki lehet tölteni).   

Akár már egy egyrétegű kőzetgyapot lapokkal szigetelt 10 cm vastag válaszfal léghang gátlása egy 24 cm vastag falénak is megfelelhet. Ezért a szárazon beépíthető gipszkarton falakkal leválasztott terek komfortszintje megegyező lehet a többi szobáéval.
hirdetés

Legnépszerűbb témák
Hírek
Megjelent az OTTHON Házak különszámunk
Ez az év is számos újdonságot hozott a házépítés területén, ráadásul küszöbön áll a 2021-ben életbe lépő szigorú energetikai előírás nem kisebb ...

Hírek
Megjelent az OTTHON októberi száma
Októberben bár az egyre lejjebb kúszó hőmérséklet miatt időnk legnagyobb részét odabent töltjük, azért a kültéri örömökről sem mondunk le teljesen. ...

Hírek
Ezt az otthont választották az év házának
Átadták az év háza díjakat. Családi ház kategóriában a fődíjas egy hűvösvölgyi otthon lett.

EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
Mikor néztél utoljára a cserép alá?
Ahogy számítások szerint a háztartások összes energiafelhasználása nagyobb az iparénál, úgy a családi költségvetésben a fűtési energiára költött ...

Praktikus ötletek
Mi a közös a hőszigetelésben és 2020-ban?
Manapság, aki hőszigetelni szeretne, annak általában elsődleges célja a rezsicsökkentés, de a hőszigetelés befektetésnek sem utolsó. 2020 után ...

Praktikus ötletek
Jó szigeteléssel örülhet az alacsony rezsiszámlának
Elérkezett az idő a lakásfelújításra? A magas fűtésszámlához nemcsak a rossz nyílászáró, de a szigetelő anyag hiánya is hozzájárul. Tisztában van ...
Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek