hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés

10 rezsicsökkentő trükk fűtésszezonra

Bár még a bőrünkön érezzük a nyarat, de már sajnos készülnünk kell a következő fűtési szezonra - nem árt, ha mindenki magának is spórol. Ezzel nem csupán forintokat takaríthatunk meg, de néhány apró trükkel a környezetünkkel is jót tehetünk.

rezsi, trükk, tipp, rezsicsökkentő trükk

Társasházban lakók esetén is előfordul, hogy egyedileg, pontosan állíthatják be a fűtés intenzitását. Célszerű arra törekedni, hogy a lakásban ne legyen átlagosan 22 foknál melegebb. Ehhez érdemes – ha nincs elektromos termosztát – minden helyiségbe beszerezni egy kis hőmérőt, amelyet másfél méter körüli magasságban helyezünk el. Ez lehetőséget ad arra, hogy a különböző funkciójú terekben más-más, ideálisnak számító hőmérsékletet állítsunk be. (Praktikusan a fürdőszobában és a gyerekszobában melegebb, míg a konyhában és a felnőttek hálójában a hűvösebb idő is elviselhető.)


De mit tehetünk akkor, ha nem áll rendelkezésünkre hőfokszabályzó és épp nem készülünk komolyabb szigetelésre vagy nyílászárócserére? Íme néhány lehetőség, amikkel javíthatunk a helyzeten.


1. Lehetőleg semmilyen bútort ne helyezzünk a fűtőtestek elé, még úgy se, hogy csak egy kis része lóg be elé. Ezek ugyanis átveszik a meleget, de sokkal kisebb hatékonysággal sugározzák ki magukból.


2.Tegyünk hővisszaverő fóliát a radiátor mögé, ezzel elejét vehetjük annak, hogy az utcát melegítsük feleslegesen.


3. Nehéz anyagból készült, vastag sötétítő függönyöket szereljünk az ablak elé, amelyek a szobában tartják a meleget. Fontos, hogy a hatékonyság érdekében ezek a függönyök jóval az ablakpárkány alá kógjanak. 


4. Ha dupla ablakunk van, tegyünk közé szigetelő szivacsot, párnát. Ez is sokat számít, ha a nyílászáróval gondok vannak.


5. A napsütést azonban még télen is be kell engedni, hogy átmelegítse a szobákat, ezért ügyeljünk rá, hogy amikor besüt a nap, lehetőleg akadálytalanul engedjük be a természetes fényt a lakásba.


6. Zárjuk ki a belső huzatot, ami csökkenti a hőérzetet, azaz a beltéri ajtók szigetelésére is fordítsunk figyelmet.


7. Párásítsunk, mert a felmelegített, de száraz élevegőt hűvösebbnek érezzük a páradúsnál. A levegő ideális páratartalma 50 százalék.


8. Vegyük körül magunkat meleg színekkel, mert ezek valóban hatnak a komfortérzetünkre. A színes lakástextilek mellett sok pénzt spórolhatunk meg a jól megválasztott tapétával vagy falfestéssel.


9. Válasszunk olyan anyagokat, amik vastagok és jól tartják a meleget. A nyár végén érdemes lecserélni az ágytakarót vastagabbra, újra leteríteni a puha, meleg szőnyegeket és előveni a kényeztető párnákat.


10. Kerüljük a hideg, kékes fényeket. A kellemesen otthonos sárgás lámpafény nem csak a kedélyünkre, de a hőérzetünkre is jótékony hatással van.

 
hirdetés

Legnépszerűbb témák
Stílusos otthonok
Cementgyárból luxusotthont varázsolt az építész
Egy építész fantáziát látott egy elhagyott cementgyár épületében és közel 4 évtized alatt luxusotthont varázsolt belőle.

Stílusos otthonok
7 csodaszép enteriőrfotó: el sem hinnéd, hogy ezek mind lakókocsik
Lakókocsik felújításával, otthonná alakításával foglalkozik Trina Sholin és férje.

Stílusos otthonok
Bájos eklektika: egy fast fashiont nélkülöző otthon
Első saját otthonát teremtette meg Vanda és Roland egy régi polgári lakás falai között: a látványosan átalakított terekkel és az egyedi, egyben ...

EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
Fűtési megoldások gyorsan és bontás nélkül
Fűtésre van szükséged a télre, de idén mér nem tudja elvállalni a kivitelező vagy nincs is egyáltalán szándékod központi fűtési rendszert ...

Praktikus ötletek
Biztonság és energiatakarékosság egy ajtóban
Gondoltuk volna, hogy a fűtésszámla 30-40 százalékáért a rosszul szigetelő ajtók és ablakok felelősek? Pedig így van. A bejárati ajtóval szemben ...

Praktikus ötletek
Gyakran ismételt kérdések a laminált padlóval kapcsolatban
Amikor laminált padlóburkolatot készülsz vásárolni, számos kérdésed merülhet fel a lerakásával, karbantartásával, tisztántarthatóságával ...
Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek