hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés

Fenséges spárga

Fenséges spárga

Hazánk több száz hektáros ültetvényeivel már-már „spárganagyhatalom”. Habár a földekről a termés java része még mindig nem a hazai konyhákba kerül, annyi biztos: aki egyszer megkóstolja, megszereti ezt a fenséges zöldséget. Nemhiába rajongtak érte még királyok is.

A spárga szezonja rövid: áprilistól június végéig tart. Ilyenkor a nyugat-európaiak spárgát esznek spárgával, ahogy azt tette XIV. Lajos is. A Napkirály ráadásul olyan nagyon szerette a spárgás fogásokat, hogy kertészének, La Quintinie-nek grófi címet és birtokot adományozott hálából, amiért a spárgát üvegházban hajtatta, s így elérte, hogy tél derekán is spárgát szolgálhattak fel őfelségének. Az időutazó Sok ezer éves hieroglifák tanúskodnak arról, hogy a spárga már az óegyiptomiaknál is terítéken volt. A vadspárga termesztett változata valószínűleg a fáraók földjéről került a Római Birodalomba, ahol szezonban nyersen ették, télire pedig az Alpok jegén fagyasztották a Tiberis folyó partján nevelt sípokat. Megörökítették Pompei falfestményein is, Augustus pedig a spárgafőzés és az elhamarkodott cselekedetek közt így vont párhuzamot: „celerius quam asparagi coquntur”, azaz gyorsabban, mint ahogy a spárgát főzik. Mert ahogy Kalla Kálmán, a Gundel egykori séfje is írja a Nagy spárgás szakácskönyvében: a spárgának – főleg a zsenge zöld spárgának – elég néhány perc a lobogó vízben, hogy roppanós maradjon. A spárgacsúcsokat szétfőzni főbenjáró bűn! Zöld és halványított A régiek nyúlárnyéknak is nevezték a spárgát, mert nyár derekára akár embermagasságú zöldet növeszt, de hívták csirágnak is. A legtöbben olyan fajtát telepítenek, amelyet kétfé-leképpen lehet nevelni: föld alatt, halványítva, vagy föld fölött, zsenge zöld spárgának. A halványított vagy fehér spárgát a föld alól szüretelik, s ehhez bizony érzék kell: a föld alatt kitapogatni, s tőből kiszúrni a sípokat, mielőtt még áttörnék a földfelszínt. És ha reggel a szedő nem precíz, a sípok délutánra kibújnak, és beleütköznek a fóliába – ezért a spárga soha nem tartozott az olcsó zöldségek közé. A másik, hogy csak a harmadik évben terem, de már az ültetés utáni első esztendőben is sok gondoskodást igényel. Ha pedig a konyhánkba kerül, ügyeljünk arra, hogy sajátos zamatát ne nyomjuk el: némi szerecsendió és frissen őrölt bors kivételével ne nagyon fűszerezzük. És jó, ha tudjuk: a spárgának mindene a frissesség, ha öreg, akkor abból jó, élvezhető étel aligha készíthető.

sparga Bagatell_Kecskemet_05 retus_ok.jpg

ZÖLDSPÁRGA-KRÉMLEVES SNIDLINGES RICOTTÁVAL, SÜLT CSÁSZÁRRAL

Spárgaleves
40 dkg zöld spárga, 5 dkg póréhagyma,
5 dkg vaj, 2 ek. olívaolaj, 1 dl tejszín,
1 ek. cukor, 1 mk. citromlé, 1 ek. burgonyakeményítő,
1 l csirkealaplé
A tisztított spárgát feldaraboljuk és a karikákra vágott póréhagymával együtt vajon és olívaolajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk az alaplevet és felforraljuk. 5 percig főzzük, turmixoljuk, ízesítjük sóval, cukorral, citromlével, keményítővel krémleves sűrűségűre kötjük és tejszínnel finomítjuk.

Snidlinges ricotta
10 kg ricotta, 3 dkg vaj,
1 ek. vágott snidling, só
A sajtba belekeverjük a snidlinget, az olvasztott vajat és sózzuk. Alufóliába csavarva henger alakúra formázzuk és hűtőben megszilárdítjuk.

TÁLALÁS:
A ricottahengerből vágunk egy vastagabb szeletet, beleállítjuk a tányérba, melléhelyezünk pár darab félretett főtt spárgafejet. Ráöntjük a levest, és nagyon vékonyra szeletelt, szilikonos sütőpapíron megsütött császárszalonnával díszítjük.

2019. szeptember 11. 13:50

CÍMKÉK: spárga


hirdetés
Legnépszerűbb témák
Fókuszban a tér: Megjelent az OTTHON magazin szeptemberi száma!
Hírek
Fókuszban a tér: Megjelent az OTTHON magazin szeptemberi száma!
A nevetéssel, élményekkel teli nyári hónapok után beköszöntő szeptember leginkább a feladatokról szól, és hogy újra felvegyük a hétköznapok ritmusát. ...

Mennyit tudsz a beporzókról? Ha ők nem lennének, sok finomságtól örökre elbúcsúzhatnánk…
Kert, növény
Mennyit tudsz a beporzókról? Ha ők nem lennének, sok finomságtól örökre elbúcsúzhatnánk…
Virágról virágra szállnak, miután felébredtek hosszú téli álmukból. A beporzók látványa örömmel tölti el minden kertbarát szívét, de szerepük ...

Csökken a stressz, nő a tér: egy pont a lakásban, amit érdemes mindennap rendbe tenni!
Megoldjuk
Csökken a stressz, nő a tér: egy pont a lakásban, amit érdemes mindennap rendbe tenni!
Mindannyiunk lakásában akad egy olyan pont, amit a szakértő szerint mindennapi szinten érdemes rendben tartani, mert így csökkenthetjük a ...




EZT IS Ajánljuk
Légkondicionálóval a H1N1 vírus ellen
Átalakítás
Légkondicionálóval a H1N1 vírus ellen
A kutatások szerint a Samsung új Micro Plasma Ion (MPI) technológiával működő légkondicionáló berendezései a levegőben terjedő H1N1 vírusok 99,99 ...

Tenger a lakásban
Stílusos otthonok
Tenger a lakásban
A nyári égbolt tisztaságát és a tenger ígéretét költözteti a lakásba a Designers Guild új kollekciója kékben.

Színpompás gyermekparadicsom
Megoldjuk
Színpompás gyermekparadicsom
All about me címmel gyerekszobákba szánt textilek és tapéták új kollekciója az egyik legnevesebb angol gyártótól.








Fizess elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2025 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás    Játékszabályzat

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek