Recept
4 bébi római saláta, 4 tojássárgája, 1 kg paradicsom, 1 mk. vaj, lazackaviár, olívaolaj, zsemlemorzsa, zöldfűszerek: snidling, turbolya, cickafark, citromfű, kakukkfű, kapor zsenge hajtásai, só, bors
A paradicsomot előző nap ledaráljuk, enyhén megsózzuk és egy szűrőruhán keresztül egy éjszakán át csepegtetjük a levét. A tojássárgáját folpackba rakjuk, 64°C-os vízben 40 percig főzzük, majd ha kihűlt, hűtőbe tesszük. (Ez a posí-rozás.) A zsemlemorzsát vajon megpirítjuk, sóval, borssal, zöldfűszerekkel ízesítjük.
A salátákat hosszában kettévágjuk, olívaolajon körbesütjük, és a tányér közepére helyezzük.
A többi hozzávalót egymásra halmozzuk, a saláta olajával leöntjük. A tetejére jön a tojássárgája, rászórjuk a zsemlemorzsát és a kaviárt. A tányért marinált zöldségekkel díszíthetjük.
Tudtad a kaporról?
A kapor (Anethum graveolens) indiai eredetű, a köményhez és az édesköményhez hasonlóan ernyős virágzatú növény, magja megszáradva ezekhez hasonló illatú.
Frissen értékes antioxidáns. A C-vitaminon kívül tartalmaz még A- és B-vita-minokat, vasat és foszfort is, mindezeken túl pedig alvásjavító és gyomorerősítő hatású.
Sokfelé népszerű, például a svéd mari-nált lazacnak, a gravad laxnak is fő fűszere.
Illóolajtartalma a termőhelyétől és az időjárástól is függ, ám a legtöbb aromaanyagot a virágzás után tartalmazza.
Szöveg: Ambrus Lajos Fotó: Burger Barna, Kaunitz Tamás
Receptek: Litauszki Zsolt, Gyurik Gábor (Viator Apátsági Étterem és Borbár)
Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.
otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva
Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás Játékszabályzat