French toast
0,5 l tejszín (31%-os), 6 tojássárgája, 100 g cukor, 1 kk. fahéj, 100 g vaj, 8 szelet kalács
A vaj kivételével alaposan elkeverjük az összetevőket, és belemártjuk a formára igazított kalácsszeleteket. A vajat serpenyőben megolvasztjuk, és aranybarnára sütjük a kalácsok mindkét oldalát.
Mákpüré
400 g darált mák, 1 kk. fahéj, 3 citrom héja, 2 dl tej, 200 g cukor, 2 vaníliarúd
A mákot összekeverjük a fahéjjal és a citromok reszelt héjával. A tejet felforraljuk a kristálycukorral és a kikapart vaníliával, majd a mákra öntjük, és pürévé keverjük.
Meggyragu
200 g meggybefőtt, 1 dl víz, 50 g cukor, 10 g keményítő, 1 citrom leve
A meggybefőttet fél deciliter vízzel és a cukorral felforraljuk egy lábasban. Ezután besűrítjük a víz másik felében elkevert keményítővel, majd a végén beleöntjük a citromlevet.
Pezsgő sabayon
8 tojássárgája, 100 g cukor, 4 dl pezsgő
Egy gömbölyű tálban elkeverjük a tojássárgáját és a cukrot, beleöntjük a száraz pezsgőt (esetleg bort), majd vízgőz felett folyamatos kevergetéssel könnyed habot készítünk.
A tálaláshoz a mákpüréből egy evőkanálnyit a tányérra teszünk, és fogazott habkártyával vagy kenőkéssel elhúzzuk. A french toast a tányér közepére kerül, a maradék pürét sima nyomócsővel ellátott habzsákba töltjük, majd csinos kis halmokat nyomunk körbe. Ezek közepére osztjuk el a meggyragut. A frissen elkészített sabayont kiöntőből, az asztalnál öntjük rá az ünnepi mákos gubára.
Recept: Béres Anett, Lovász Zsolt Szöveg: Füzesi Zsuzsa Fotó: Kaunitz Tamás
Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.
otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva
Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás Játékszabályzat