hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés

Finomság az ünnepi asztalra

Szinte valamennyi ünnepi ételünkhöz és tradicionális alapanyaghoz köthetünk valamilyen mágikus erőt, jelképet. Így van ez a dióval is, ami az egészség, a jövő és a tudás szimbóluma, ráadásul isteni zserbó készül belőle.

Korponai_gerbeaud10309_ok.jpg

Linzertészta
180 g liszt, 60 g porcukor, 90 g vaj, 37 g tojás (1/2 tojás), 1,5 g só
Diós piskóta
17 g liszt, 20 g cukor, 20 g porcukor, 20 g dió, 35 g tojásfehérje, 35 g vaj
Diókrém
250 g darált dió, 200 g baracklekvár
Csokilapka
50 g étcsokoládé, 15 g pörkölt, tört dió
Sárgabarackzselé
50 g sárgabarackpüré, 8 g cukorszirup (4 g cukor, 4 g víz), 5 g víz, 1/2 g agar-agar

A linzertésztához a vajat elmorzsoljuk a száraz anyagokkal, majd hozzáadjuk a tojást és készre gyúrjuk. Hűtőben pihentetjük egy órán át, majd fél centiméter vékonyra kinyújtjuk és téglalapokat vágunk belőle. 180°C-on 7 perc alatt kisütjük. A piskótához a vajon kívül mindent összeöntünk egy tálba, és kézimixerrel összedolgozzuk. A vajat kiforraljuk, majd apránként hozzáadjuk a tésztához. Sütőpapírra öntjük, fél centiméter vékonyra kikenjük, és 180°C-on 8 perc alatt megsütjük. Téglalapokat vágunk belőle. A lekvárt felforraljuk a diókrémhez, majd hozzáöntjük a dióhoz és jól összedolgozzuk. Hűtőben pihentetjük fél órán át. Nyomózsákba töltjük.

A csokilapka elkészítéséhez a csokoládét temperáljuk, majd vékonyan fóliára kenjük és megszórjuk a dióval. Ha megkötött a csoki, téglalapokra vágjuk. A barackzseléhez a pürét, a szirupot, a vizet felforraljuk, majd hozzáadjuk az agar-agart, és tovább forraljuk fél percig. Szilikonlapra öntjük és hagyjuk kihűlni, majd kerek kiszúróval köröket szúrunk.

A ZSERBÓ ÖSSZEÁLLÍTÁSA
A diókrémből kinyomunk a linzerlapra, majd ráhelyezzük a diós piskótát, amire újabb adag diókrém jön a nyomózsákból. Csokilapkával és sárgabarackzselével díszítjük.

szöveg: SALAMON CSABA fotóÓ: KAUNITZ TAMÁS recept: KORPONAI PÉTER – Desszertneked

CÍMKÉK: zserbó



hirdetés

Legnépszerűbb témák
Hírek
Megjelent az OTTHON Házak különszámunk
Ez az év is számos újdonságot hozott a házépítés területén, ráadásul küszöbön áll a 2021-ben életbe lépő szigorú energetikai előírás nem kisebb ...

Hírek
Megjelent az OTTHON októberi száma
Októberben bár az egyre lejjebb kúszó hőmérséklet miatt időnk legnagyobb részét odabent töltjük, azért a kültéri örömökről sem mondunk le teljesen. ...

Stílusos otthonok
Pasztell színek és nőies energiák egy mesés debreceni otthonban
Az örök tavasz birodalmába érkeztünk Andiék boltívekkel, pasztell és cukorkaszínekkel, finom formájú bútorokkal berendezett otthonának küszöbét ...

EZT IS Ajánljuk
Dekor
Csúcsdesign építőkockákból
Bár a design nem gyerekjáték, előfordul, hogy a tervező visszanyúl az építőkockák színes világához, és az alapformákat alapul véve alkot új ...

Megoldjuk
Öltöztesd a falakat!
A tapéta alkalmazása nem elhanyagolható lépés a belső terek kialakításakor, hiszen már bútorok nélkül is otthonos hatást kelt, sőt, berendezési ...

Inspiráló helyiségek
Nosztalgiából jeles
Lelkük van. A több mint százéves bútorokra rárakódott a múlt, miközben generációk sorát szolgálták ki. A megannyi történet, öröm és könny, melynek ...








Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek