hirdetés
hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés
hirdetés

Így alakulhatnak az ingatlanárak az év második felében

Leskó Zoltán, ingatlanértékesítő és pénzügyi közvetítő segítségével most megnézzük, hogy a rezsicsökkentés eltörlésének, módosításának, illetve a kata szigorításának hatására mi várható a közeljövőben az ingatlanpiacon.

Csökkenni fognak az ingatlanárak?

- Az elmúlt 2-3 évben egyre feljebb kúsztak a négyzetméter árak, ami a közelmúltban mérsékelten ugyan, de valamelyest normalizálódni látszik. A következő hónapokban további csökkenésre számíthatunk. Ugyanakkor a vevők továbbra sincsenek könnyű helyzetben - egyszer csak azon kapták magukat, hogy egy rendkívül labilis gazdasági környezetben kell túlélniük. Ennek az lett az eredménye, hogy akár még a foglaló letétele után is visszaléptek a vásárlástól. Az infláció hatására, annak ellensúlyozása érdekében a jegybanki alapkamat a 2022-es évben közel a duplájára emelkedett, jelenleg 10% körül jár. Emiatt a hitelfelvétel is nehézkessé vált, a törlesztőrészletek az egekbe szöktek. Aki teheti, most inkább elhalasztja a vásárlást. Április-májusra - elsősorban az orosz-ukrán háború hatására - 35%-kal csökkent az érdeklődés az eladó ingatlanok iránt, ami a májusi-júniusi időszakra már körülbelül 50%-os visszaesést jelent a keresletben - kezdte a szakértő.

Mindezek fényében az eladók kénytelenek lesznek lejjebb tornászni az árakat, ha valóban szeretnék értékesíteni ingatlanjukat.

Az energetikai szempontok felértékelődése

- Biztos vagyok benne, hogy a kifejezetten kedvezőtlen energetikai besorolású ingatlanok iránt megcsappan majd a kereslet - ezek a házak, lakások most gyakorlatilag eladhatatlanná válnak. Az adásvételeknek eddig is kötelező eleme volt az energetikai tanúsítvány megléte, amit most már jobban meg fognak nézni a vásárlók, és ennek tükrében mérlegelnek. A korszerűbb, energiatakarékosabb, alacsonyabb fogyasztású ingatlanoknál minden bizonnyal megnő az érdeklődés.

Mit tegyünk, ha nagy alapterületű házunkat, lakásunkat értékesítenénk?

- A tanácsom az, hogy egyetlen percig se várjunk! Azt viszont tudnunk kell, hogy ezt már csak jóval a korábban reálisnak számító ár alatt tehetjük meg. Ha viszont húzzuk-halasztjuk a dolgot, az értékesítésre már csak a válság lecsengése után, becslésem szerint 1,5-2 év múlva lesz lehetőségünk. Ha a nagy alapterület magas áram- és gázfogyasztással párosul, esélyes, hogy most jó időre beragad a piacon az ingatlanunk.

Ingatlanpiaci elemzés - Mi a helyzet az új építésű ingatlanokkal?

A 2021 októberében bevezetett zöld hitel miatt tömegesen épültek, és kerültek eladásra új építésű ingatlanok. A 200+100 milliárd forintnyi keret azonban nemrég kimerült, így megszűnt ez a kedvező lehetőség. Az elkeserítő gazdasági helyzet a beruházóknak sem kedvez. A jegybanki alapkamat és az alapanyag árak emelkedése jelentősen visszafogta az építkezések számát.

house-purchase-g890839f35_1280.jpg

2023-ban igénybe vehető támogatások

- Az egészen biztos, hogy a népszerű családtámogatások jövőre is elérhetőek lesznek, sőt, a keret növekedni fog. Például a babaváró az idei 91 milliárdról 175 milliárdra kúszik fel. A tervek szerint a lakástámogatások összesen több mint 491 milliárd forintot tesznek majd ki a 2023-as évben. Ez 30%-kal több mint amit idén szánt erre a célra a kormány. Ugyan az otthonteremtési támogatásokra már megvan az elkülönített összeg a 2023-as költségvetésben, azt még nem lehet tudni, hogy ezek milyen formában, milyen feltételekkel fognak megvalósulni. Visszakanyarodva az előző témához, többek között ez is közrejátszik abban, hogy a vásárlók mellett a beruházók szintén kivárnak az új építésű ingatlanoknál, hiszen nem tudják, milyen típusú házakra, lakásokra lesz kereslet - részletezte az ingatlanértékesítő.

Spórolás mindenek felett - fókuszban a korszerűsítés

Építkezés helyett inkább a meglévő ingatlanok korszerűsítésén, energiahatékonysági fejlesztésén (például hőszigetelés, napelem felszerelése) van most a fókusz. Sokan olyan gyors, olcsónak hitt megoldásokat keresnek, mint a (kisméretű) cserépkályha, ami azonban hosszú távon nem feltétlenül célravezető. Előbb-utóbb a szén és a fa ára is tovább fog emelkedni. Inkább a szigetelést és a nyílászárók állapotát javasolt megvizsgálni, azokat korszerűsíteni, megakadályozva a hőveszteséget.

Megoldás lehet a zöld energia?

A napelem ára az új építésű ingatlanok árával - és az elektronikai alkatrészek hiányával - párhuzamosan emelkedett. Ugyanakkor még mindig költséghatékony alternatívának bizonyul, akárcsak a többi megújuló energiaforrást támogató rendszer (például a hőszivattyú). Az ilyen jellegű beruházások megtérülési ideje most hatványozottan növekedni fog. Már egy 9000 forintos havi villanyszámla felett érdemes elgondolkodni a napelem felszereltetésén.

A rezsicsökkentés módosítása az albérletpiacot is átalakítja

Nem lesz ritka eset, hogy egy bérlő felmondja a szerződést a magas fenntartási költségekre hivatkozva, például egy elektromos fűtéssel rendelkező lakásnál. Elmúlnak azok az idők, amikor több egyetemista együtt vesz ki egy nagyobb méretű ingatlant, hiszen úgy biztosan túllépnék a kormány által meghatározott „normál” fogyasztást. Várhatóan a kisebb, korszerűbb valamint a távfűtéses lakások lesznek keresettek a piacon. Akárcsak 20 évvel ezelőtt Németországban, a távfűtéses panelek ismét az olcsó lakhatás legnépszerűbb alternatívájává válnak. Akik az elszálló árak és az extrém magas törlesztőrészletek miatt nem tudnak saját ingatlant vásárolni, azok közül sokan - minimum a gazdasági helyzet stabilizálódásáig - albérletbe kényszerülnek. Ez azzal fog járni, hogy az 1-2 éve folyamatosan növekedő bérleti díjak vélhetően tovább emelkednek - foglalta össze Leskó Zoltán.

Fotó: Pixabay



hirdetés
Legnépszerűbb témák
Stílusos otthonok
Béke és nyugalom stílusos környezetben: 5 mesés nyaraló a Balatonnál
Túlvagyunk a tavasz közepén, lassan ideje megtervezni az idei nyaralást! A szerencsésebbeket nyaraló várja a Balaton-partján, így elég csak oda ...

Dekor
Kedvenceink kedvencei: Szabados Ágival beszélgettünk
Szabados Ágit korábban hírműsorvezetőként, ma az olvasás nagyköveteként ismerhetjük, aki minden otthonba olvasókuckót álmodik.

Inspiráló helyiségek
Valódi vadregény: egy magával ragadó rábaközi kert
Már-már bukolikus hangulat uralkodik Zoltán rábaközi kertjében, amely lágy ívekben kanyargó ösvényekkel, ligettel, tóval és a nyugalom ajándékával ...

hirdetés


EZT IS Ajánljuk
Hírek
Ennyibe kerül most a vidéki új lakások négyzetméterára
Az új építésű vidéki lakások kínálati négyzetméterára átlagosan 995 ezer forint volt az idei harmadik negyedévben, ami 2,1 százalékkal magasabb az ...

Hírek
Ennyiért lehet most lakást bérelni Közép-Európa országaiban
A környező országok fővárosai közül a legmagasabb ingatlanbérleti díjakat idén nyáron Prágában mérték, ahol egy kétszobás belvárosi lakásért ...

Praktikus ötletek
Évzáró összegzés az ingatlanpiacról
Amikor már mindenki abban reménykedett, hogy ennél nincs lejjebb, akkor az ingatlanpiac a legpesszimistábbak véleményére is rácáfolt. Nem eshet ...








Fizess elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás    Játékszabályzat

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek