Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

Elegáns érzékiség – érzéki elegancia

„A fekete nekem maga az elegancia. Elegancia pedig jöhet minden mennyiségben” – ez volt Rita válasza, mikor rákérdeztünk otthona markáns színeinek miértjére. A feketéhez bátran hozzáálmodta a pirosat, az ezüstöt pedig, mint ékszert tette hozzá. Félévnyi munkával a piros és a fekete tökéletes egésszé érett.

A helyszín egy panelház tizedik emelete, az otthon másfél szobás. Színei a piros, a fekete és az ezüst.  Lakóinak érzése: nem vagyunk panellakók! Tudni illik, a sopánkodás fénykora leáldozóban van. Már nem hiteles az a régi kifogás, miszerint „nem tehetünk semmit, panelban lakunk…” Mikor Rita és párja megvették lakásukat, már tudták, hogy ebből valami nagyon különlegeset fognak kihozni. És valóban: extra lett és inspiráló. Itt mindent lehet, csak üres tekintettel bambulni nem, mert a falak beszippantják a lustálkodókat.


Az otthont a színek összhangja mellett az egységesen végigvonuló fekete márványmintás gress lap fogja össze, amely minden helyiségben megtalálható – a fürdőszobát kivéve. Az előtérben lévő egészalakos tükröt három oszlop veszi körül, ami a panel egyik „szépségét”, a szellőző csöveket rejti magában. Ezeket a plafonig érő gipszkarton dobozokat az alsó kétharmadán márványozták, felette pedig mélyfeketére festették. E két felület találkozásánál Rita szabadjára engedte a fantáziáját: fogott egy tál glettet és spaklival durván felvitte a határvonalra, majd száradás után fekete festékkel lefestette, ügyelve rá, hogy a glett rojtos szélének eredeti, világos színe megmaradjon, ezután ezüstös festékkel árnyékolta a csipkét.
Ötletekből nincs hiány: az oszlopok alatt, a fal tövében kihagytak néhány járólapnyi területet és a helyükre – szintén Rita egyedi ötlete alapján – műgyanta került, ezt pirosra festették, lakkozták és a még ragadós lakkba apró, fekete akvárium kavicsot és ezüstport szórtak, majd száradás után újralakkozták.
A konyhában a munkapult alá került a mosógép, ennek a modern megoldásnak köszönhető, hogy a fürdőszobában elég hely lett egy sarokkádnak. Az étkező asztal szinteltolásos megoldása is Rita ötlete volt, aminek különösebb funkciója nincs, mégis dinamikát visz az apró konyhába. A mikrosütőt pedig – hogy ne az amúgy is szűk munkafelületen foglalja a helyet – az asztal alá építették be, ami szintén újítás volt és be is váltotta a hozzáfűzött reményeket.
Az előszoba egészalakos tükreivel szemben elénk tárul a fürdőszoba, amiben a WC is helyet kapott. Bizony, elénk tárul, mert nem ütközünk egy szál ajtóba sem az egész lakásban! Nos, ez a „mindenki másképp csinálja” tipikus esete. A sarokkád színét a csempéhez egyedileg kevertették ki. A fürdőben lazítja a teret az áttetsző üvegmosdó és a játékos, geometriai mintájú díszcsík a csempén. A WC mögött lévő nemkívánatos csöveket, illetve a mérőórákat két, a mennyezetre erősített reluxa takarja el. Ez a megoldás természetesen a csempe arányaihoz és színeihez igazodik, és a lakás egyik leggazdaságosabb és mégis nagyon mutatós ötleteként jelenik meg. Az egész fürdőszobát szintben megemelték, így át lehetett vezetni a csöveket, hogy az eredetileg jobboldalon lévő mosdó a szemközti falon kaphasson helyet, másrészt ajtó híján a vizes helyiség funkciója is jól elkülönül.
A nappaliban a legvarázslatosabb az, hogy nincsenek beépített szekrények! Helyette a szemközti fekete fal elé 60 centire emeltek egy piros gipszkarton falat, ami két oldalról nyitott. Szemből nézve – a sötét háttérnek köszönhetően – nem látszik a csalás: a „paraván” tökéletesen beleolvad a fekete környezetbe. Nos ez a bűvészdoboz rejti a gardróbot, ahol az akasztós ruhák és a szennyes tartó is helyet kapott. Ebbe az ál-falba süllyesztették a TV-t és a tv-s szekrényt, melyek így nem vesznek el a térből. A plafon fekete mélységét a szabályos piros állmennyezet keret emeli ki. A fotel mögötti falon a vibráló kép Rita kifogyhatatlan ötleteinek egyike: gipszkarton lap, jól kiszámított és előre megtervezett tematika alapján különleges mintájú tapétával borítva. A képen a szürkeskála ismétlődik: a tört fehérből sötétedik, de nem jut el a tökéletes feketéig, ettől ugrik ki annyira a sötét falból és kelt igazán mély térérzetet.

 
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
Keleti kincsek otthonra
Keleties mintázatú szőnyegekre könnyen rásütjük, hogy kilim, egy másikra, hogy perzsa. Pedig a különbség óriási, még az is lehet, hogy a szőnyeg ...

Dekor
Alakváltó szekrény
Azoknak, akik nem szeretik az állandóságot és van elég helyük hozzá, íme a variálható külsővel megtervezett szekrény.

Inspiráló helyiségek
A polgárság fénykora
Eklektikus-neoreneszánsz stílusúnak nevezhetnénk a műemlékvédelem alatt álló budapesti házat, ahol a kétgyermekes amerikai-magyar pár a nagypolgári ...

Hálószoba
Rendezzük be a hálószobát!
Ágy, ruhás- és éjjeliszekrény, komód, néhány kiegészítő - a hálószoba nélkülözhetetlen darabjai. Miképpen helyezzük el a bútorokat, mire ügyeljünk, ...

Inspiráló helyiségek
Pénztárcakímélő megoldások „alkimista“ akcentussal
Gergő néhány külföldön töltött szemeszter után hazatérve diákként továbbra is a már megszokott önállóságra vágyott. A kollégiumok célszerűsége, a ...

Világítás
Modernista lámpabúrák
Annyira műalkotások, mint amennyire fényforrások. Évente mindössze ezer darabot gyártanak Serge Mouille lámpáiból, és ennek az egész világ ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek