hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

A kertek kertje

Felfrissülést és fenséges pillanatokat kínál a londoni nyüzsgésben a Kew Gardens, azaz a Királyi Botanikus Kertek óriási zöldfelülete a város délnyugati részén, a Richmond upon Thames kerületben, tele szemet gyönyörködtető növényritkasággal, titkos zugokkal.

Maga a természet 132 hektáron, élő és folyton változó zöld bujaság, lepkék, madarak, a legkülönbözőbb denevérfajok és borzok otthona, menedéke, ugyanakkor a világ legtöbb növényfaját bemutató botanikus kert.

nature-4151856_1280.jpgEz a Kew Gardens, amit a Kew és a Richmond palota kertjeinek összeolvasztásával hozott létre a XVIII. században Frigyes walesi herceg és természetet szerető felesége, Auguszta hercegné. Kew nemcsak látványos botanikus kert és arborétum, hanem génbank is, ahol mintegy hetvenezer növényfajt gondoznak és mutatnak be. Csak a préselt növényeket tartalmazó herbáriuma nyolcmillió példányt számlál, így nem nehéz elképzelni, hogy szinte lehetetlen a teljesség igényével felsorolni a látnivalókat – kicsit beleszippantani a hangulatába azonban így is jóleső érzés.

nature-4151852_1280.jpg
Ha metróval, a Viktória kapun át érkezünk a kertek kertjébe, az épületek közül először a pálmaházat pillantjuk meg, amelynek építése 1840-ben kezdődött, az első növényeket pedig nyolc évvel később ültették bele. A kovácsoltvas üvegház első volt a maga nemében, és mintául szolgált például a gödöllőinek, de a schrönbrunninak és a melbourne-i botanikus épületnek is.

kew-garden-4180574_1280.jpgLáthatunk itt a világ legmagasabb fái között számon tartott őszibarackpálmát, királynőpálmát, de olyan különlegességeket is, mint a rákollóvirág vagy a gyömbérvirág. A pálmaháztól indulnak a park sétányai: választhatunk, hogy az évszázados ginkgofa mellett vezető nagysétányon, a pagodához vezető fasoron, vagy éppen a ciprusokkal szegélyezett Sion fasoron indulunk el felfedezni a kert kincseit. A pálmaház egyébként csak egyike a kert számos üvegházának, hiszen van tündérrózsaház, bonszaiház, és egyet még az alpesi növények számára is építettek. Ami pedig a kerteket illeti: van kertje a füveknek, a rózsáknak, az azáleáknak, de még a méheknek is. Japánkertjében pedig helyet kapott a teakert és a vízi kert mellett egy, a japán hegyvidéket illusztráló rész is.

kew-gardens-500598_1280.jpgKew számos épülete közül említést érdemel a csinos kis Kew palota, Sarolta királyné mesebeli kunyhója, valamint a még Auguszta hercegné által emeltetett kínai pagoda, melynek tíz szintjére 253 lépcső vezet fel. A királyi udvar bizonyára meglepődne azon, hogy a park fáinak tetején canopy ösvény kanyarog, ám a gyerekek természetes örömmel veszik birtokba a világörökség egy kis részét.

Szöveg: Hoffmann Nóra Fotó: pixabayhirdetés

EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
Vezeték nélküli megoldásokkal életre kel a lakás
Hallottál már a Somfy io-homecontrol vezetéknélküli megoldásairól? Velünk egyszerűen és biztonságosan működtetheted otthonod berendezéseit, anélkül, ...

Inspiráló helyiségek
Színpompás impressziók
Monet kertje – ami a francia Givernyben található – nagy hatást gyakorolt az új-zélandi Robyn Kiltyre, aki úgy gondolta, hogy Christchurch ...

Kert, növény
Kényelem a kertben
Amikor megérkezik a nyár, szinte késztetést érzünk arra, hogy a lakás falait odébb toljuk, s így a nappali vagy az étkező a kert részévé váljon, vagy ...

Dekor
Nyárváró kerti bútor
Az igazi kerti bútor könnyű, színes és lyukacsos, van belőle szék és asztal, ha kell, akár többféle formában és méretben is.

Kert, növény
Lebegő bonsai fák és buja kertek: 2017-ben is vár a Gardenexpo
Az első melengető napsugarak megjelenésével azonnal felébred szívünkben a szabadságvágy. Fél lábunk már a küszöbön kívül, az estéket legszívesebben a ...

Inspiráló helyiségek
Virágzó falak a kertben
Ugyan mi lenne alkalmasabb a kerti téralakításra, egy látványában kevésbé esztétikus kerítés, vagy fal eltakarására, mint sok-sok pompás virág, ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek