hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Mégsem vetik ki az albérletadót?

Négyzetméterenként 1500 forintot kell majd annak az ingatlantulajdonosnak fizetnie évente, aki kiadja a lakását – akár hosszú távú bérleti szerződéssel, vagy csupán néhány napra, turisták számára. Legalábbis ez a hír jelent meg nemrég.

albérlet, adó, bérleti díj, airbandb, ingatlan, lakás, NAV

 

A lakásbérleti-piac minden része korrekcióra szorul – ebben egyetértenek a költségvetés adóbevételeit tervezők épp úgy, mint a szálloda-tulajdonosok. Utóbbiak számára egyre komolyabb érvágást jelent a többnyire adófizetést megkerülő – így olcsóbb szolgáltatást nyújtó – airbandb-zők, míg az előbbieknek a zsebből zsebbe fizetett albérleti díjak adómegkerülése miatt fáj a fejük. Épp ezért nem volt meglepő a Magyar Időkben megjelent hír: a kormány minden típusú lakáskiadást megadóztatna, mégpedig évente egyszer kivetendő, négyzetméterenkénti 1500 forinttal.

A lakáskiadás persze ma is adóköteles, a bevételek után a tulajdonosnak személyi jövedelemadót kell, pontosabban kellene fizetnie. A turistákat kiszolgáló ingatlanosoknak pedig a vállalkozásokhoz hasonló terhei vannak. E pénzek beszedésének azonban feltétele, hogy a bérbeadást hivatalosan is bejelentsék a hatóságnak – márpedig erre manapság csak ritkán kerül sor. Bár a hivatalos szerződés a bérlők érdekeit szolgálná, a tulajdonosok a saját adóterheiket beépítenék a bérleti díjba – vagyis a mainál is magasabbra szöknének az albérleti árak a nagyobb városokban.

Hamarosan a kormány elé kerül, majd április végén a Nemzetgazdasági Minisztérium az Országgyűlés elé terjeszti azt a jogszabályt, amelynek célja, hogy egyértelmű kereteket szabjon a magán- vagy turisztikai célú ingatlan-bérbeadások piacán – nyilatkozta a Magyar Időknek a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa. Szatmáry Kristóf vázolta az elképzeléseket, miszerint a jövő évtől egy-egy ingatlantulajdonos egyszerre három bérbeadásra szánt ingatlannal, adószám kiváltásával regisztrálhat majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál külön e célból vezetett nyilvántartásba. Az átalányadózás lényege, hogy kiváltaná a személyi jövedelemadó megfizetésének kötelezettségét, ám így akkor is utalni kell a NAV-nak, ha az ingatlan éppen üresen áll.

A hír megjelenését követően a nemzetgazdasági tárca közleményben cáfolta, hogy a kormány tárgyalt volna ilyen átalányadózásról szóló előterjesztést – igaz, a lap ezt soha nem is állította. Szatmáry pedig továbbra is kitartott amellett, hogy a kabinet támogatja az elképzelést, amelyet az adótörvényekkel együtt nyújtanak majd be a parlamentnek.

Az ingatlanpiac kifehérítésére tett kísérlet sorsa tehát még nem dőlt el, az azonban biztos: az elképzeléssel a költségvetés gazdagodna, miközben az albérletben élők helyzete is biztonságosabbá és tervezhetőbbé válna. Egy átlagos, 50 négyzetméteres ingatlannak egy évben 75 ezer forint lenne az adója, vagyis havonta mindössze 6 250 forintot terhelne rá a tulajdonos a bérlőre.hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Dekor
Ablaküvegre rögzíthető a helytakarékos kaspó
Ablaküvegen is nevelhetsz növényeket, ha kevés a fény vagy kicsi a hely a lakásban. Egy új találmány következik.

Stílusos otthonok
Mexikóból jöttem
Ha minden ízedben, porcikádban vágyod már a napfényt, a melengető sugarakat és az intenzív, élettel teli színeket, jó hírünk van: egy-egy jól ...

Stílusos otthonok
Beköltöznél Cindy Lauperhez?
Most megteheted! Persze csak ha épp van pénzed Connecticut államban megvenni egy nagyjából 360 négyzetméreres kis vityillót. A ház egyébként 1975-ben ...

Hírek
Anyu, hozzánk is jön a Jézuska?
Adománygyűjtő kampány a gyermeküket egyedül nevelő szülők támogatására

Dekor
Trendi és bővíthető fali virágtartók a teraszra
Fém, beton és geometria, ráadásul mindez 3D-ben. Az új virágtartók mindent tudnak, ami a kortárs trendek követelményeinek megfelel.

Praktikus ötletek
A lakásbérlésé a jövő?
Nem éri meg a saját lakás – állítják a német közgazdászok. A saját tulajdonú ingatlan csak helyhez köt, elérhetetlenné teszi az ember tőkéjét és a ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek