BEH MARIANN kertészmérnökként és biotechnológusként most épp természetgyógyászatot tanul. Blogol, könyvet ír, workshopokat tart.
A FŰSZERNÖVÉNYEK nevelése a szenvedélye, gyümölcse pedig a Bazsalikomos kert; honlapján mindenki számára elérhetők illatos, gyógyító finomságai.
A GYÓGY- ÉS FŰSZERNÖVÉNYEKRŐL, ehető virágokról szóló A kert konyhája után Levendula című könyvével nyit új perspektívákat.
Talán nincs olyan ember, akit ne varázsolna el a gyógy- és fűszernövények aromája. Téged hogyan „szippantottak be”?
A növények egészen kicsi korom óta jó barátaim, mert sok időt töltöttem a nagyszüleim kertjében. Az ott szerzett élményeket ma már a lányaimnak igyekszem továbbadni: nincs annál jobb, mint szabadon kószálni odakint, és megkóstolni mindent, ami ehető. Én is így tettem annak idején, ami viszont hiányzott abból a kertből, az a levendula, pedig már akkor rajongtam érte. A szüleimmel sok-sok éven át jártunk horgászni Tihanyba, ami szó szerint elültette bennem a levendula iránti szeretetet. Ha megszagolom a bokrainkat – mert a nyaralások hatására persze mi is ültettünk jónéhány tövet –, ma is a tihanyi dombok, a csendes nyugalom és a mediterrán hangulat jut eszembe.
Ezért vált új könyved főszereplőjévé a levendula?
Amikor a szabadszállási kertünkben, amelyet a szüleim gondoznak, megnőttek a palánták, felfedeztük, mennyire sokoldalú ez a növény. Erről a Kertészeti Egyetemen is tanultam, és érdekelni kezdtek a benne rejlő lehetőségek. Mindent elolvastam a témában, onnan kezdve, hogy melyik fajta enyhíti a köhögést, egészen a termesztési praktikákig. Kipróbáltam a gyakorlatban is, így született az első teakeverék, a levendulasó és -szörp. Bármilyen ételbe képes vagyok belecsempészni: imádom a markáns ízét!
A könyvbéli receptek bizonyítják: több rejlik benne, mint hinnénk. Ételben is gyógyít?
Mivel parfümös ízvilága miatt a kevesebb több elve fokozottan érvényes, inkább az emésztéssegítő hatása érvényesül – ezt zsírosabb fogásoknál érdemes kihasználni. A gyógyhatás valójában fajtafüggő, ezért fontos ismerni őket. Az angustifolia illóolaját mindenhová magammal viszem, mert szuper sebfertőtlenítő, az intermediát párologtatni szeretem. A lányok mindig jól alszanak, ha átjárja az illata a szobájukat, ám a közhiedelemmel ellentétben nem csak nyugtató hatású létezik: a spica nagyon is élénkít, fontos feladatok előtt használom.
Mi is nevelhetünk ilyen csodaszert?
Ha olajat nem is tudunk készíteni, virágait, leveleit felhasználhatjuk. Kertben és nagy balkonládában a teraszon is nevelhetjük, sőt egy fényes ablakpárkányon is. Maga a betakarítás igazi élmény! Nagyobb mennyiségnél sarlóval, sövényvágóval, néhány bokornál metszőollóval vágjuk le a virágzatot. A napsütésben végzett szüret után mielőbb szárítsuk meg: csodás látvány, ahogy csokronként a kert vagy a ház fénytől védett részébe felakasztgatjuk, de tálcán is szétteríthetjük. Ha már morzsolódik, mehet a sütibe vagy egy esti nyugtató teakeverékbe – és közben ne felejtsünk nagyot szippantani az illatából.
Más növénnyekkel együtt működik a varázsa?
Két éve vásároltunk egy százhúsz éves, eredetvédett kecskeméti házat, hamarosan beültetjük a kertet is. Különleges lesz a rózsaszín levendula, de az otthoni kertben is sok fűszer- és gyógynövény virít; a lányokkal ültetünk, metszünk, és máris jókedvem lesz. Van valami nyugtató a növényekben, levendulával társítva még inkább. A gyógyhatása, az általa előhívható ízek lenyűgöznek: rozmaringgal, oregánóval, borrsal is frissít. Ajánlom ezt a terápiát!
TALÁLD MEG A MEGFELELŐ FAJTÁT
A Lavandula angustifolia a legelterjedtebb, és szerencsére a legtöbb otthoni praktikához is használható. Francia vagy orvosi levendulaként is találkozhatsz vele, de érdemes a latin nevén keresni vásárláskor, mert ez mindenhol ugyanazt a fajtát jelöli. A palántákat, ha lehet, hazai termelőktől szerezd be, mert ők dugványról szaporítanak, amelyek mindig ugyanolyan virágot hoznak, ráadásul a szakértők már megtapasztalták, hogy a mi éghajlatunkon melyik fajta érzi jól magát.
HASZNÁLD FŰSZERKÉNT
Meglepően széles az „étlap”: az édességek és a legtöbb húsféleség mellett a halakat, sajtokat, salátákat és a kávét, kakaót is új szintre emeli. A friss virág gyümölcsös aromájú, míg a szárított fűszeresebb, de ha a szirmokra nem, csak a virág ízére van szükséged, főzd meg tejben, vajban, vízben, és szűrd le. Ne dobd ki a levelét: a gombás, húsos, halas fogásokat citrusos ízjegyekkel gazdagítja, a szárából remek nyársrudacska lesz a következő kerti partidon.
ÚJULJ MEG
Nem hiába a kozmetikai és relaxációs krémek, füstölők gyakori összetevője, de a legjobb, hogy önmagában is használhatod. Párologtasd vagy cseppentsd diffúzorba az illóolaját: nyugtat, gyógyítja a légzőszerveket. Növényi olajokban elkeverve és bőrbe dörzsölve enyhíti a migrént és regenerál. Fürdővízbe tennéd? Keverd mézhez, tejszínhez vagy sóhoz, és relaxálj egy jót. Ha fehérborecethez adod, kész is a remek takarítószer!
KERESD AZ ÉLET NAPOS OLDALÁT!
Ez az örök érvényű tanács a levendula ültetésére is igaz. Mivel nem igényel sok gondozást, a legtöbb kertben jól érzi magát. Ízigvérig mediterrán típus: ha a legnaposabb részen telepíted, sokat nem kockáztatsz. Kerüld azokat a helyeket, ahol eső után összegyűlik a víz, mert károsítja a gyökereket, amelyek a szőlőhöz hasonlóan akár nyolc méter mélyre is lehatolnak a földben.
Szöveg: Volter-Horváth Dóra, fotók: Szendeff Lőrinc, Wertán Botond/Boook Kiadó
Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.
otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva
Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás Játékszabályzat