hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés

Válasszon egyedi homlokzatszínt!

Ha ruháról vagy lakástextilről van szó, könnyen választunk színeket, de hogy milyen legyen a most épülő vagy felújítandó házunk homlokzata, már elbizonytalanodunk. Talán ezért választjuk inkább azt az árnyalatot, amiből már van az utcában. Pedig, ha egy kis időt szentelünk a színek tudományának, kialakíthatunk egyéni, stílusos és harmonikus homlokzatot is. 

 

Ha egy épületre pillantunk, először a színét érzékeljük, szinte azonnal eldöntjük, tetszik-e vagy sem. Csak ezután figyeljük meg a tömegét, formáját, nyílászáróit, díszítését. Ez azért van, mert a színek érzelmeket váltanak ki bennünk, üzennek a külvilágnak. Lássuk, milyen jelentés hordoznak a színek!

Fehér

Bárhol járunk a világban, fehér épülettel biztosan találkozunk. Jól illik a gazdag, telített színekhez, illetve jó választás lehet az egyszerű és letisztult építészeti stílusokhoz. A fehér árnyalatok kiválóak az épület alakjának és tömegének hangsúlyozására, és ─ mint a világos árnyalatok általában ─ kifejezik az egyszerűséget és a tisztaságot. Ha fehér árnyalat mellett dönt, a homlokzat tisztának és ragyogónak fog hatni. Elfordulhat, hogy egyszerűbb formálású, konvencionális épületeknél a ragyogó fehér szín olyan, mintha csak egy tisztasági meszelésen esett volna át a homlokzat, ilyenkor a gazdagabb színezés jelenthet megoldást

Sárga

Az elmúlt évtized egyik leggyakrabban alkalmazott homlokzatszíne Magyarországon. A legragyogóbb a természet színei között: virágszirmokon vagy halványabb árnyalatokban különböző kövekben és ásványokban is előfordul. A sárga épületek extrovertáltak és feltűnőek, hiszen a sárga a legerősebb látható szín. Vendégszeretetet, optimizmust, dinamikát és boldogságot sugall.  Kombinálja a sárgát barna (bézs, okker stb.) és pasztell árnyalatokkal vagy téglavörös színekkel a még szebb hatás elérésének érdekében. A sárga jól illik a szürke árnyalataihoz is, erre néhány színharmóniát itt talál, ha a kiválasztott színre kattint. 

Barna

Néhány évvel ezelőtt szinte elképzelhetetlen volt, hogy barna legyen egy homlokzat, ma az egyik legkeresettebb szín a barna szelíd változata: a tejeskávé vagy a kapucsínó árnyalatai. De miért is? Mert a barna – a föld színe, a biztonság kifejezője, erős asszociációt kelt a földdel és a természettel. Homlokzaton használva a barna otthonos hangulatot teremt. Kiegészítő színként kombinálja a barnát annak világosabb árnyalataival, illetve fehér, kék, zöld vagy vörös árnyalatokkal. Erre példát itt talál. 

Kék

Az ég és a tenger színe viszonylag kevésszer jelenik meg homlokzaton, pedig kiegészítő színként van létjogosultsága. Nyugodtságot és távolságot sugall, ugyanakkor hidegnek és távolinak hat. Ezt az érzést kelti a kék szín a homlokzaton is, ahogy a kék épület hideg eleganciával tűnik ki a környező házak közül. Néhány jó tanács: a kék bizonyos, inkább szürkés árnyalatai harmóniában vannak a világos, semleges meleg színekkel is. Kombinálja a kék színt szürke, világosbarna vagy fehér árnyalatokkal a kiegyensúlyozott hatás érdekében, a túl erős árnyalatokat csak indokolt esetben használja. Néhány színharmóniát bemutatunk, ha a színkódra klikkel. 

Zöld

A növényvilág színe, nyugalmat és harmóniát sugall. A kékhez hasonlóan ezt is csak nagyon halvány árnyalatában használják nagyobb felületű homlokzaton, de kiegészítő színként, egyes épületrészek kiemelésére a legvadabb zöld is jól mutat. Hűvösebb szürkés, vagy melegebb olívzöldek szebbek a homlokzatokon. Kombinálja a zöld színt a barna, az okker, a szürke és a fehér árnyalataival és a kellemes hatás érdekében inkább a szürkésebb árnyalatokat válassza.

Szürke

A hagyományos magyar építészetben a szürke leginkább a Balaton-felvidék épületeire volt jellemző, ám most igazi slágerszín, melynek világosabb és sötétebb árnyalatai a minimál stílusú épületeken szinte elengedhetetlenek. A szürke szín hivatalos és komoly külsőt kölcsönöz az épületnek. Mivel nem feltűnő, tökéletes kiegészítést nyújt a többi hideg színnek. Érdemes kombinálni hidegebb árnyalatokkal, pirossal, kékkel, vagy enyhébb sárgával, mint a grépfrútsárga. Szürke harmónia példákat itt talál.

Pasztell színek

Halvány szürkés zöldek, kékek és krémszínek, beige, capuccino, tejeskávé vagy a tojáshéjsárga – ezek a színek találhatóak a legtöbb épületen.  Harmonikus kiegészítői a gazdag, telített színeknek, de önállóan is megállják a helyüket. Kiválóan alkalmazhatók egyszerű és tiszta építészeti stílusoknál a fő tömeg kiemelésére. A pasztellszínek a leghalványabb árnyalatok. Világos és természetes megjelenést kölcsönöznek a homlokzatnak, lehetővé teszik, hogy a ház szépen illeszkedjen az épített környezetbe. Nézzen meg néhány színharmóniát!

Mit üzennek a galambszürke, a kapucsínó, a fahéj, a mustár és lazac színek? A baumitlife.com oldal bemutatja Európa egyik legnagyobb homlokzati vakolat és homlokzatfesték színpalettáját, mely 888 árnyalatból áll. Érdekes olvasmány a különböző trendekhez (pl. klasszikus, minimál, természetes, művészi) ajánlott színpaletta és homlokzati dekorációs elem (fa, fém, kő) tartalom. A Színkódok és harmóniák menüből pedig a kiválasztott színkódokra kattintva megjelennek az ajánlott kiegészítő színek, és az hogy az adott szín hogyan mutat a különböző vakolatstruktúrákon. Az oldalon bemutatkozik egy új tudományág, a színpszichológia is. (x)

https://www.baumitlife.com
hirdetés

Legnépszerűbb témák
Hírek
Megjelent az OTTHON Házak különszámunk
Ez az év is számos újdonságot hozott a házépítés területén, ráadásul küszöbön áll a 2021-ben életbe lépő szigorú energetikai előírás nem kisebb ...

Hírek
Megjelent az OTTHON októberi száma
Októberben bár az egyre lejjebb kúszó hőmérséklet miatt időnk legnagyobb részét odabent töltjük, azért a kültéri örömökről sem mondunk le teljesen. ...

Hírek
Ezt az otthont választották az év házának
Átadták az év háza díjakat. Családi ház kategóriában a fődíjas egy hűvösvölgyi otthon lett.

EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
7 tipp a homlokzati hőszigetelés kiválasztására
Ahogy bőrünk is megérdemli a kényeteztést, házunk homlokzatának is kijár a legjobb védelem, de vajon milyen vakolatok közül és milyen típusút érdemes ...

Hírek
Rejtőzködő tetőráépítés tükörhomlokzattal
Az illeszkedés problémája régi és új között mindig is kérdéses volt az építészetben. Íme egy remek megoldás Hollandiából.

Praktikus ötletek
Láthatatlan házak
Nem illeszkedik az új épület a tájba? Nem akarjuk megbontani a nyaralóval a természet egységét? Vagy csak a vandál graffitisektől kell megvédeni a ...
Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek