Csokis piskóta
4 tojás, 80 g kristálycukor, 180 g vaj, 180 g keserű csokoládé (70%-os), 50 g mandulaliszt,
3 cl Cointreau likőr
A tojást a cukorral habosra keverjük. A vajat és a csokoládét felolvasztjuk, és hozzáadjuk a cukros tojáshabhoz. Belekeverjük a mandulalisztet és a likőrt. 180 fokon 7-8 percig sütjük.
Csokoládé ganache
200 g keserű csokoládé, 50 g vaj, 0,25 dl tejszín
A vajat és a csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, majd a tejszínt melegen hozzákeverjük. Ezt a krémet öntjük rá a piskótára, és szeletelés előtt együtt kihűtjük.
Cukorropogós
100 g kristálycukor, 100 g glükózszirup
A hozzávalókból karamellt készítünk. Amikor aranybarna, szilikon lapra öntjük, és hagyjuk megszilárdulni. Apró darabokra törjük, majd porrá turmixoljuk. A karamellport szilikon lapra szitálva 160 fokos sütőben készre sütjük.
Céklabonbon
30 g kristálycukor, 4 tojás, 1,5 dl tejszín, 1 dl tej, 250 g céklapüré (2-3 cékla sütve, pürésítve), 4 zselatinlap, 150 g felvert tejszínhab
A cukor, a tojás, a tejszín és a tej felhasználásával angolkrémet főzünk, hozzáadjuk a céklapürét, a vízbe áztatott, kifacsart zselatinlapokat és a felvert tejszínhabot. Ezt a céklakrémet gömb szilikonformába töltjük és megfagyasztjuk.
Zselé
0,25 dl almalé, 0,25 dl céklalé, 5 g kappa
Forralóba öntjük a folyadékokat, elkeverjük benne a kappát (zselésítő), majd 80-90 fokra melegítjük. Ebbe a meleg folyadékba mártjuk be a fagyott céklabonbonokat. A zselé gyorsan köt, így ezt a folyamatot többször is megismételhetjük, amíg elérjük a kívánt színt és formát.
Szifonpiskóta
8 tojásfehérje, 5 g darált mandula, 3 ek. joghurtpor, 50 g liszt, 2 ek. céklapüré
Az összekevert hozzávalókat szifonba töltjük, és két patront beletekerünk. Egy 2 dl-es mű - anyag pohárba a feléig kinyomjuk a masszát, és egy percre mikrohullámú sütőbe tesszük, amitől lyukacsossá válik a textúrája. Kihűtjük.
TIPP A színek és az ízek kedvéért 100 g ol vasztott fehér csokoládéból és 200 g felvert tejszínhabból fehér krémet készíthetünk. Hab zsákból nyomjuk ki. A sárga krémhez 3 héjában főtt sárga céklát turmixoljunk össze 1 vaníliarúd kikapart magjával, ízlés szerinti cukorral és egy csipet sáfránnyal.
fotó: KAUNITZ TAMÁS recept: SÁRKÖZI ÁKOS
Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.
otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva
Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás Játékszabályzat