Pácolt gombasaláta
1 dl szójaszósz, 1 dl víz, 1 ek. fehér balzsamecet, 10 dkg cukor, egy kis darab gyömbér, 1 csili, 10 dkg lila hagyma, 0,5 dl vörösbor, 10 dkg shimeji gomba, 1 szál kakukkfű, 10 dkg tölcsérgomba, 10 dkg süngomba, vaj, só, rózsabors, az olajhoz: 1 maréknyi bazsalikomlevél, olívaolaj
A szójaszószt felforraljuk a vízzel, balzsamecettel, cukorral és a gyömbérrel, hozzáadjuk a csilit, a hagymát és a bort is. Még forrón beletesszük a shimeji gombát és a kakukkfüvet, hagyjuk pácolódni. A többi gombát vajban átforgatjuk sóval és rózsaborssal. A bazsalikomleveleket olajban vigyázva megsütjük, majd összeturmixoljuk az egészet – ebből a zöld olajból öntünk a gombák alá. Tálaláskor használjuk a fantáziánkat, én úgy tettem fel a tányérra a gombákat, mintha az erdőben sétálva egymás után találnánk rájuk.
Magvas ropogós
20 dkg pisztácia, 35 g Maltosec por, 25 g víz, só
A pisztáciát elkeverjük a Maltosec porral (ez egy tápiókakeményítőből kivont szénhidrát, amit a molekuláris konyha előszeretettel használ), hozzáöntjük a vizet, majd sózzuk. Vékony rétegben szétterítjük egy szilikonlapon, és 150 fokon megsütjük.
Süngomba
Hazánkban elég ritka fajta, lomblevelű fák tövén, törzsén terem. Állaga hasonlít a tenger gyümölcseihez, míg az íze inkább a borjú- vagy szárnyashúsra emlékeztet enyhe kókusz-, citromfű- és gyümölcsös aromával.
Recept: Sárközi Ákos Szöveg: Füzesi Zsuzsa Fotó: Kaunitz Tamás
Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.
otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva
Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás Játékszabályzat