hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés

Édes élet áfonyával, szederrel, ribizlivel

Édes élet áfonyával, szederrel, ribizlivel

A reggeli piacozás számomra egy kicsit olyan, mint a kincskeresés. Ilyenkor júliusban bogyós gyümölcsökre vadászom, amelyek a gyerekkorom ízeit jelentik, amikor mami telkén segédkeztünk a szüretelésben. A roskadozó bokrokra gondolok és szívem szerint már a piacon nekiállnék szemezgetni a frissen szedett ribizliből, áfonyából, szederből, úgy, mint tízévesen.

Mennyire szépek voltak azok a vidám, gondtalan nyarak! Csak fejünkbe nyomtuk mami szalmakalapját, és szedőedényekkel felszerelkezve indultunk is a kertbe, mert tudtuk, hogy mindig tartogat számunkra finomságokat. Egy keveset persze a tálakba is gyűjtöttünk, de leginkább csak egyenesen tömtük a szánkba az érett gyümölcsöket. Lecsippentettük a ribizlit és megtanultuk, hogyan húzzuk le a fogainkkal a vörös szemeket úgy, hogy a szár egyben maradjon. Már ügyesen kikerültük a szeder tüskéit, hogy megkaparinthassuk fanyar termését. Mami pontosan tudta, hogy így is marad még elegendő, amelyek süteményekké, szörppé lényegülhetnek át a konyhájában.

A sütés szeretete, maminak hála, a véremben van. Sütni szenvedély, legyen az egy régi családi recept, vagy egy olyan édesség, amihez külföldi emlékek fűznek. A clafoutis-t, egyik kedvencemet Franciaországban ismertem meg, amikor az avignoni platánfák alatt a barátaimmal egymás után tüntettük el a tejsodószerű sült pitéket. Most itt a friss szeder, így azt rakok bele. Ha az áfonyára gondolok, akkor mindig a sajttorta jut eszembe, aminek Spanyolországban lettem rajongója. A kézműves cukrászatban, ahol dolgoztam, annyit sütöttem belőle, hogy már csukott szemmel is elkészítettem volna. Egy kis áfonyalekvárt is teszek bele a friss gyümölcsök mellé. Nagyon szeretem a savanyút az édessel kombinálni, a piskótatekercset pedig még inkább. Mami baracklekvárral tekerte fel, én pedig most egy lágy fehér csokis krémmel kenem meg és megszórom ribizlivel. Kész ízorgia.

Persze még mindig marad mindenből annyi, hogy a pillanatot kiélvezve, a konyhaasztalnál állva szemezgessek az áfonyából, a szederből, és a speciális technikánkkal lehúzzam a szemeket a ribizli száráról, pontosan úgy, mint húsz éve. Ez olyan, mint a biciklizés, nem lehet elfelejteni.

Szöveg, fotó: Neubauer Judit

 

2015. július 8. 12:10



hirdetés
Legnépszerűbb témák
Fókuszban a tér: Megjelent az OTTHON magazin szeptemberi száma!
Hírek
Fókuszban a tér: Megjelent az OTTHON magazin szeptemberi száma!
A nevetéssel, élményekkel teli nyári hónapok után beköszöntő szeptember leginkább a feladatokról szól, és hogy újra felvegyük a hétköznapok ritmusát. ...

Mennyit tudsz a beporzókról? Ha ők nem lennének, sok finomságtól örökre elbúcsúzhatnánk…
Kert, növény
Mennyit tudsz a beporzókról? Ha ők nem lennének, sok finomságtól örökre elbúcsúzhatnánk…
Virágról virágra szállnak, miután felébredtek hosszú téli álmukból. A beporzók látványa örömmel tölti el minden kertbarát szívét, de szerepük ...

Csökken a stressz, nő a tér: egy pont a lakásban, amit érdemes mindennap rendbe tenni!
Megoldjuk
Csökken a stressz, nő a tér: egy pont a lakásban, amit érdemes mindennap rendbe tenni!
Mindannyiunk lakásában akad egy olyan pont, amit a szakértő szerint mindennapi szinten érdemes rendben tartani, mert így csökkenthetjük a ...




EZT IS Ajánljuk
Finomság az ünnepi asztalra
Receptek
Finomság az ünnepi asztalra
Szinte valamennyi ünnepi ételünkhöz és tradicionális alapanyaghoz köthetünk valamilyen mágikus erőt, jelképet. Így van ez a dióval is, ami az ...

Készíts kolbászos falatkákat: mutatjuk egy pompás piknik legfontosabb receptjét!
Receptek
Készíts kolbászos falatkákat: mutatjuk egy pompás piknik legfontosabb receptjét!
A ragyogó tavaszi napsütés a szabadba csalogat, hogy egy pikniktakarón heverészve élvezzük a finom falatokat és a madarak ...

Vérnarancsos répamousse macaronnal
Receptek
Vérnarancsos répamousse macaronnal
A répa desszertekben is feltűnhet, főképp, ha arra gondolunk, hogy ez az egyik leggyakoribb konyhai alapanyag.   








Fizess elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2025 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás    Játékszabályzat

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek